ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Традиционен събор събра хиляди почитатели на спорта и фолклора
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:32 / 27.06.2024Коментари (0)1554
©
Света литургия по повод християнския празник Петдесетница събра жителите на Труд и техни гости в местния храм. Православната църква почита и рождението на Св. Йоан Кръстител. Отец Кирил Тошев благослови миряните. С китка в ръка малки и големи енориаши се поклониха на иконата на Света Троица и поставяха своя дар пред нея. Според обичая в храма се носят пити, които в края на службата се раздават на присъстващите с благословия за здраве, любов и успехи. А духовниците възнасяха молитви за всички към Бога. По-късно в двора на църквата бе раздаден курбан за здраве.

По традиция жителите на Труд празнуват по време на Петдесетница, когато местната църква “Света Троица“ отбелязва християнския празник. Особено тържествен е денят, когато православната църква почита третото лице на Света Троица – Светия Дух. Тези християнски празници от незапомнени времена са своеобразен народен събор за местното население, което ги почита "три дни и три нощи“.

Празниците на Труд започнаха в събота със стрелби по панички от ловците в селото. Победител стана Атанас Гуджев, който е млад ловец. С точния си прицел той успя да спечели призовото място, съревновавайки се с повече от 30 състезатели. Участниците бяха на възраст от 20 години до 60 плюс. По-късно се проведе футболен турнир, като купата остана в Труд. Имаше състезатели и от други населени места в Община Марица.

В деня на Свети дух бе отслужена литургия в църквата "Св. Троица“ от отец Кирил. В неделната вечер пред Младежкия дом се събраха участници в народните борби само от местни състезатели. 16-годишният Христо Абаджиев стана победител в съревнованието. Той е възпитаник на спортното училище "Васил Левски“ в Пловдив. По-късно празничната програма започна с изпълнения на малчуганите от ДГ "Бисер“ и ученици от СУ "Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив с художествен ръководител Боян Алексиев. Публиката бурно аплодира младите таланти, а след това на сцената излязоха детския и младежкия танцов състав "Климентина“ към читалище "Светлина 1929 г.“, които допълниха палитрата от емоции.

"Съборът в Труд по традиция се провежда на християнския празник Петдесетница и е свързан с храма "Св. Троица“, създаден през 1866 г. Всички обичаи, завещани от нашите предци, са неразделна част от културата, духовността и идентичността ни. Тези дни фолклорът и традициите, спортът и игрите ни обединяват, за да ги завещаем на децата ни. Те са нашето бъдеще и са във фокуса на всичко, което създаваме“, заяви кметът на Труд Спас Стайков.

Празникът продължи с народно веселие с оркестър "Бисери“ и специалното участие на певицата Валя.

Храмовия си празник местната църква “Света Троица“ отбелязва на Петдесетница. Особено тържествен е и празникът на следващия ден, когато Православната църква почита Третото лице на Света Троица - Светия Дух. Тези църковни празници от незапомнени времена са своеобразен народен събор за местното население, което ги празнува до ден-днешен "три дена и три нощи“. Поради съвпадението тази година на първия ден с Черешова задушница и по препоръка на техния свещеник, всички приеха в почит на починалите в този ден да не се провеждат публични увеселения.

В празничния ден в чест на Светия Дух, народният празник започна от храма “Света Троица“. Светата Литургия бе отслужена от енорийския свещеник Кирил Тошев и свещеник Милан Георгиев, който духовно обгрижва съседна енория. С китка в ръка енориашите - малки и големи - се покланяха на празничната икона и поставяха според местната традиция своя дар. (В селото има обичай по всякакви поводи в храма да се носят хлебни приношения, които накрая, поръсени с шарена сол да се раздават на всички присъстващи). В братска слога духовниците изпълняваха литургийното последование и възнасяха молитви за всички към Бога.

В края на богослужбата с проповед към християните се обърна отец Милан, който в пастирското си слово говори за духовния смисъл на празника и поздрави всички живеещи в енорията.

След литургията според възстановена през последните години традиция от храма потегли литийно шествие, което премина по централната улица на селото и достигна до параклиса “Успение на Пресвета Богородица“, построен на място, известно като "оброчище на Света Троица". Към шествието се присъедини и кметът на селото г-н Николай Копринков, който е главен организатор на събора и отрано сутринта съблюдава правилното изпълнение на задачите.

Достигнала параклиса, литията бе очаквана там от мнозина по-възрастни християни, които поради горещото лятно време бяха предпочели да си починат под ореховата сянка. В двора на параклиса бе отслужен празничен водосвет, в който се включи и другият енорийски свещеник - отец Благой Тошев.

С поздравително слово към множество тук се обърна отец Кирил Тошев, който отправи благопожелания и поръси със светена вода присъстващите.

След духовната трапеза църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие, от което можаха да вкусят всички желаещи. Празничната трапеза заедно с духовниците и кметската управа споделиха и учители от местните учебни заведения. Затрогнати от празника, впечатлени от дружелюбните отношения, тези радетели за българската наука и слово изказаха онова, което всички чувстват и виждат, и което в близките десетилетия не се е случвало в селото - единомислие и единодействие между църква, държава и училище.

Духовно обдарени, телесно укрепени, енорията на село Труд продължи своя празник с народно увеселение.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: