ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Три безплатни събития в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:30 / 30.09.2024Коментари (0)1062
ППД "Ангел Букорещлиев“ организира майсторски клас по хорово и оперно пеене за деца до 15-годишна възраст - 1 октомври от 18.00 часа, зала "Аула“ на НУМТИ "Добрин Петков“:

Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев" продължава своята мисия да вдъхновява млади таланти с нова благородна инициатива. На 1 октомври, когато честваме международния ден на музиката, поезията и архитектурата, хорът обяви майсторски клас, предназначен да запознае децата до 15-годишна възраст с магията на хоровото и оперното пеене.

Младежите ще имат уникалната възможност да се учат от изтъкнати специалисти в областта – тенорът Ивайло Михайлов, който има над 30 оперни роли, и Яна Делирадева - диригент на хор "Детска китка". Двамата ще проведат специални лекции, в които ще разкрият тънкостите на вокалното изпълнение. 

Представяне на проекта "Реконструкция на български обичай и музика от XVI век" - 1 октомври от 18.00 ч. в Регионален етнографски музей - Пловдив:

Автор на проекта е Петя Крушева (докторант в Институт за балканистика и Център по тракология "Проф. Ал. Фол“ към БАН – София). Идеята за него е вдъхновена от сведението на един немски пастор от средата на ХVІ век, изпратен на дипломатическа мисия в Османския двор, който наред с всичките интересни сведения за българския бит, ни е оставил и кратък нотен текст на българска фолклорна песен. В българската музикална история най-ранните запазени нотни текстове на фолклорна или светска музика датират от края на XIX век. На 1 октомври ще видите в звук и жива картина целия обичай, свързан с българското гостоприемство, какви са неговите корени и костюми, възстановени след проучване на писмени, изобразителни и археологически данни. В реализирането на проекта участват: д-р Александра Фол, маестро Ваня Консулова , д-р Калина Атанасова, музикална група Фрея (Freija) – Пловдив, хореографът Емил Иванов, д-р Димитър Атанасов (Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН). В проекта участват и много занаятчии и майстори, които с ръчно изработените предмети спомагат да се докоснем до духа на епохата.

"Реконструкция на български обичай и музика от XVI век" се изпълнява от Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции Авитохол - Варна с председател Жасмин Първанов.  Проектът е част от Есенен салон на изкуствата – Пловдив. Осъществява се с подкрепата на община Пловдив, а Регионален етнографски музей - Пловдив е официален партньор. 

Камерен хор “Иван Спасов" с концерт по повод  Международния ден на музиката - 1 октомври от 18.30 ч. в експозиция "Цанко Лавренов“ /Мексиканска графика/:

Камерен хор “Иван Спасов" ще отбележи Международния ден на музиката с концерт на 1 октомври, който е част от цикъла “Хорови празници в Стария град".  Програмата за концерта е разнообразна и включва творби от българската и световна хорова литература. Камерен хор "Иван Спасов“ има зад гърба си богата история. Създаден е през 1979 г. от Никола Липов като Пловдивски младежки камерен хор.

През 1999 г. получава правото да носи името на един от най-забележителните личности в новата културна история на България – Иван Спасов. Редовно участва в престижни национални и международни фестивали и конкурси. Носител е на множество награди и отличия. Осъществил е концертни турнета в почти цяла Европа. Репертоарът на хора е много разнообразен и включва композиции от ІХ до ХХІ век в различни стилове и жанрове. Диригент на хора е Гергана Люцканова- Петрова, а негов хормайстор - Росица Димова. “Хоровите празници в Стария град" се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Пловдив и са част от Културния календар на града.

Събитията са с вход свободен! 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Да помогнем! Внук на "жълто-черна" легенда се бори с тежка болест
Първа лига, сезон 2024/2025
Подхвърлиха бебе пред къща в Айтос
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: