Три силни труса люляха Пловдив и изплашиха пловдивчани

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:08 / 27.07.2009
11863
Три сериозни земетресения разлюляха Пловдив само в рамките на няколко часа между 11:44 и 14:00 часа. Първият трус бе най-силен, вертикален и сериозно изплаши пловдивчани, които се паникьосаха. Хора, живеещи по високите етажи на блоковете, изскочиха навън, работещи в много офиси на фирми също наизлязоха по улиците изплашени. Читатели на Plovdiv24.bg коментираха, че по високите етажи мебелите са се разтресли сериозно, като по-малките дори са паднали. Много от мненията, изказани в коментарите към статиите за земетресенията в Plovdiv24.bg, попаднаха и в националните медии и информационни агенции.

Първото земетресение бе с епицентър 13 километра юго-източно от Пловдив и 5 километра северо-западно от Асеновград, на дълбочина 2 километра. Това бе и трусът, който вся най-голяма паника сред пловдивчани. Освен че наизлязоха на открито, хората за момент затрудниха и работата на мобилните оператори с множество обаждания в малък интервал от време.

Вторият трус също бе усетен чувствително. Той бе в 13:43 ч.,а епицентърът бе в същия район - 8 километра южно от Пловдив и 11 километра северо-западно от Асеновград. Дълбочината отново бе 2 километра, а силата 3.5 по Рихтер. Вторият трус бе „понесен" далеч по-спокойно от пловдивчани и паника и напрежение не бе усетено.

Третият трус бе почти час по-късно, а силата му бе 3.0 по Рихтер и бе усетен само в някои райони на Пловдив и предимно по високите етажи. Епицентърът му по последни данни от ЕССЦ е на 14 километра южно от Пловдив и 7 километра западно от Асеновград. Дълбочината отново е била 2 километра.

Трусовете предизвикаха единствено уплаха, но не нанесоха материални щети.

Най-близо до епицентровете на трите земетресения са населените места Куклен, Брестник, Асеновград, Крумово и Ягодово. Жителите на тези населени места заявиха, че са усетили земетресенията, но не са се уплашили много и е нямало паника. От градът-община Куклен, който е най-близо до епицентровете на земетресенията, съобщиха специално за Plovdiv24.bg, че нямат информация за каквито и да било щети. Земетресенията са усетени, но не са предизвикали паника.

На територията над трите труса се намират три ключови обекта - заводите КЦМ и Агрия, както и летище Пловдив. От комбината за цветни метали заявиха специално за Plovdiv24.bg, че земетресенията са усетени, но те по никакъв начин не са смутили работния процес. Няма и никакви материали щети или разрушения.

Земетресенията край Пловдив не са единствените в района. В Гърция днес също бяха регистрирани множество трусове, макар и по-леки от Пловдивските, както и в Румъния.

Възможни са още по-леки и затихващи трусове следващите няколко дни, които ако са под 3-та степен по Рихтер едва ли ще бъдат усетени от населението. Възможни са и промени в точното местонахождение на епицентровете на трусовете, тъй като данните се актуализират непрекъснато.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Видео: ПОТВ / Земетресение разклати Пловдив

Виж коментарите (1)

Още по темата (16):
21.04.2010 Слаб трус разлюля Пловдив и Асеновград
31.07.2009 До 3 месеца правят подробен опис на пораженията от земетресението в Община Родопи
29.07.2009 Шефът на Геофизичния институт: Пукнатините и падналите комини не са от земетръса
29.07.2009 Ново земетресение в Пловдив, този път само 2.6 по Рихтер
28.07.2009 Продължава да тресе в региона, под Пловдив земетресенията спряха
28.07.2009 19 сгради в Крумово са пострадали след земетресенията в Пловдивско
Още новини от Новини от Пловдив:
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024
Пловдивчанка: Проклятие е да живееш в този град!
Снимка на странно монтиран климатик в Пловдив тотален хит в мрежа...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).