ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Тук за първи път се играе футбол в Пловдив. В това училище е имало санкция, ако не говориш френски, а отличниците са били ръкополагани за рицари
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:25 / 13.09.2024Коментари (3)3427
Футболната среща между Френския мъжки колеж „Св. Августин“ и сборен отбор на София. Футболният терен е очертан западно от днешния булевард „Априлов“, а край него са 3000 зрители. 5 май 1912 г.
Френският колеж "Св. Августин“ в Пловдив – това е една история, която си струва да бъде разказвана отново и отново. С възходи и падения, с интригуващи обрати и харизматични герои. Всичко започва през 1884 г., когато свещеник Александър Шилие от католическата Конгрегация на Успенците отваря училище в стар бейски чифлик край Марица. Първоначално учениците са 10. Постепенно броят им се увеличава, децата са от разнообразни етноси и вероизповедания, има дори будист. През 1934 г. учениците са вече 500.

Сред възпитаниците на колежа са Цанко Лавренов, Иван Станчов, Петър Увалиев, Александър Николов – Сашо Сладура.

Дисциплината е строга, преподаването – интересно, кабинетите по химия и физика са оборудвани на университетско ниво. В училището се говори само френски, ако някой използва друг език, го санкционират, като може да се стигне и до глоба, а парите от нея отиват при бедните. Всяка година двама от най-добрите ученици в различните класове се ръкополагат за рицари със специален ритуал. След занятията момчетата могат да участват в духовия, струнния или мандолинния оркестър, но, разбира се, най-привлекателни са спортните занимания: атлетика, гимнастика, бокс, колоездене, тенис. Колежаните са първите, които играят и популяризират в Пловдив непознат дотогава спорт – футбола (1910–1911 г.).

През 1912 г. отборът на колежа посреща представителен тим от София и това е първият междуградски мач у нас. През същата година колежани и ученици от Първа мъжка гимназия създават футболния клуб "Христо Ботев". През 1923 г. колежът започва да строи игрище "Св. Августин". Освен футбол там се играе волейбол, баскетбол, тенис. Сега на негово място е стадион "Христо Ботев".

Но колежът не би имал славата си без преподавателите в него. Любимец на учениците е отец Борис Таверние, който създава педагогически музей. В него са подредени минерали, десетки препарирани птици, бозайници, риби, има дори огромна анаконда, увита около дърво. Сбирката е съсипана при голямото земетресение през 1928 г. След 2 месеца отец Таверние умира от мъка.

Отците са не просто учители, те се интересуват от всичко, свързано с България, приемат я като втора родина. С раса и туристически тояги могат да бъдат видени из Родопите, край руините на Плиска, на брега на Черно море край Обзор.

Възпитават учениците си в родолюбие. По време на Балканските войни колежът е превърнат в база на френска санитарна мисия със 150 легла, в която се лекуват и оперират десетки ранени български войници.

След Междусъюзническата война се приютяват бежанци. Имената на Херман Гислер и директора на колежа Жерве Кенар днес са забравени, както и фактът, че двамата отци след Първата световна война разгръщат силна лобистка кампания в защита на България, подпомогнати финансово от индустриалеца Пенчо Семов. Благодарение на това териториите на юг от Балкана не стават гръцки, а репарациите на страната са намалени от 12 на 2,5 милиарда франка.

През 1948 г. комунистическата власт закрива колежа. Сградите и колекциите му са разпилени между различни институции, историята му потъва в забрава. А тя трябва да бъде разказвана. Снимкн и разкази, свързани с колежа са базирани на документи, пазени в Пловдивския държавен архив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Толкова много приказки само и само за да се вмъкне лъжата, че Ботев е създаден през 1912 година. Не, жълти селяни, Ботев е създаден през 1917 година въпреки всичките лъжи и фалшификации.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Детско-юношески футбол
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: