УХТ ще обяви прием по две нови магистратури още тази есен. Едната специалност е "Храни и национална сигурност", а другата - "Иновации в напитките и сомелиерството". Това стана ясно по време на представянето на новото ръководство на вуза, предаде репортер на Plovdiv24.bg.
Магистратурата "Иновации в напитките и сомелиерството" ще бъде насочена към хората, които имат интерес към маркетиране, презентиране на напитките, към свързване на напитките с храните, с които да бъдат реализирани, със създаване на листи от напитки и т.н., обясни заместник-ректорът по учебна дейност и академичен състав доц. д-р Христо Спасов.
Специалността "Храни и национална сигурност" се създава по две основни причини - от една страна, има пазарна ниша, а от друга - има нужда от обучение на служители в различни национални и регионални институции и контролни органи, посочи зам.-ректорът по научна и международна дейност доц. д.н. Галин Иванов.
Тези служители имат юридическо или икономическо образование, познават принципите на националната сигурност, но им липсва връзката с познаването на качествените характеристики на храните и пътищата, по които биха могли да се появят опасности, застрашаващи консуматора. "За съжаление живеем във време, в което се говори и за биотероризъм, много често има случаи на ембарго, на затваряне на границите заради пандемии и целта на тази магистратура е да бъде пресечната точка или свързващото звено между компетенциите, които са необходими на специалистите, решаващи подобни проблеми" - обясни доц. Иванов.