ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
УХТ ще е домакин на 3 събития на Спасовден | ||||||
| ||||||
Те ще се проведат в двора на университета от 10:30 ч., където ще бъдат разположени шатрите на всички участници. Денят на отворените врати след година онлайн отново се провежда на живо. Целта е да предостави пълна информация за обучението и възможностите за професионална реализация на завършилите. Бъдещите студенти ще се запознаят и с кои фирми биха могли да сключат договор по време на обучението, за да бъдат освободени от семестриални такси по регламентирани от МОН специалности, посочи зам.-ректорът доц. д-р Христо Спасов. За по-добра представа на резултатите от обучението, университетът ще презентира продукти, произведени в учебните бази или от възпитаници на висшето училище, които успешно развиват собствен бизнес. Функционален хляб "Топи“ ще бъде предложен за дегустиране от гостите на 10 юни - Възнесение Господне, когато е празникът на хлебарите и на сладкарите. Изделието е за ежедневна употреба, а неговата консумация снижава нивото на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2. Това съобщи доц. д-р Цветана Гогова, ръководител на Центъра за франкофонско обучение. Тя подчерта, че тези резултати са на базата на изследвания в две пловдивски болници – УМБАЛ "Св. Георги“ и УМБАЛ "Каспела“. Само университетът има право да го произвежда и той се прави в учебно-производствената база за хлебни и сладкарски изделия, каза доц. Гогова. Тъй като 10 юни е Спасовден – професионален празник на хлебарите и сладкарите, от катедра "Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските изделия“ в УХТ организират презентация. Ще бъдат представени за дегустация хляб с вино и орехи, хляб с коняк и стафиди, който не е сладък, и шарен хляб, оцветен в различни краски, в зависимост от суровините. Предвиден е и втори експозиционен щанд, на който ще бъде изложена обредна пита за Спасовден, два вида големи пити "Слънце“ с диаметър 30 см и различни видове хляб – оризов, пшеничен със слънчогледови семки, пшеничен с тиквени семки, пшеничен с маслини и лук, а също щрудел и еклери. Щандовете ще бъдат декорирани с 4 "рога на изобилието“ и кошници от тесто. След успешното първо издание през 2020 г., Фермерският фестивал "Произведено във фермата“отново гостува на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Посетителите ще имат възможност да дегустират и да си вземат най-различни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони на страната със запазена природа: сирене, кисело мляко, мед, сладка, сиропи, пресни плодове и зеленчуци, билки, подправки, цветя. Много от храните са биологични, повечето са произведени в семейни ферми и от занаятчии от селски райони и зони в Натура 2000. На последните предварителни изпити за прием в университета този уикенд проверяващите написаха общо 8 отлични оценки на кандидат-студентите – 4 по Химия и опазване на околната среда и 4 по Математика. Резултатите са показателни за интереса към УХТ – кандидатите са мотивирани да се развиват в сферите, в които се провежда обучението. А за разлика от предишните два изпита този път интересът към допуснатите грешки беше значително по-голям, заявиха от ръководството. Документи за конкурсните изпити в четвъртата /окончателна/ кандидатстудентска сесия, която ще се проведе на 1 юли, ще се приемат от 14 до 30 юни 2021 г. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Пловдив:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Синоптик: От 6 декември започва продължителен период на снеговалежи
14:11 / 28.11.2024
Виктор и Беба отново заедно
08:42 / 29.11.2024
Годеж 17 години след първата им среща, когато са били деца
15:49 / 29.11.2024
Ударно начало на декември за три зодии
14:46 / 28.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета