"Добре дошли и не забравяйте - в университета не само се влиза - човек остава в него за цял живот". С тези думи ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д.т.н. инж. Кольо Динков се обърна към първокурсниците на тържественото откриване на учебната 2013/2014 година в препълнената аула "Проф. М. Бешков" на УХТ днес.
1144 приети студенти прекрачиха прага на единственото по рода си у нас висше учебно заведение, което през тази година отбелязва 60 години от основаването си.
На тържеството присъстваха зам.-министърът на образованието доц. Атанаска Тенева, зам.-кметът на Пловдив
Стефан Стоянов, инж. Иван Байков, оперативен директор на "Винпром-Пещера" и член на Съвета на настоятелите на УХТ, преподаватели и студенти.
За 60 години Университетът по хранителни технологии се наложи като солиден академичен център, истинско средище на духовността в Пловдив и в страната, заяви в словото си ректорът проф. Динков.
"Университетът по хранителни технологии е партньор на Министерството на образованието, младежта и науката при осъществяването на проект "Студентски практики", финансиран от Европейския социален фонд. В УХТ се работи по още два спечелени проекта по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а именно: "Развитие на електронни форми на дистанционно обучение в системата на висшето образование" с предвиден бюджет от 515000 лв. и проект "Усъвършенстване на системите за управление във висшите училища" за над 600 000 лв.", посочи още той.
Зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева не скри, че приветствието й към студентите в УХТ е много по-различно от останалите, защото целият й професионален път е свързан с този ВУЗ. Убедени сме, че младите инженери, икономисти и мениджъри, завършили този университет, ще се изграждат като професионалисти, ще разработват нови проекти в икономиката и туризма, ще създават нови технологии в хранително-вкусовата промишленост, изтъкна зам.-министърът.
"Предстои ви да почнете не просто образование или обучение, а една магия. Знам го, защото преди 21 години стоях в дъното на тази зала с дълга коса и рокерско яке. Имате възможността да развиете себе си в област, в която никога не сте подозирали, както беше с мен", обърна се към аудиторията инж. Байков. Той препоръча на студентите в тежкия им път да се осланят на своите преподаватели, които са не само големи специалисти, но и уникални хора.
Свилен Георгиев, председател на Студентския съвет в университета, предизвика усмивки и ръкопляскания с пожеланието си към първокурсниците да не се отказват, независимо на колко изпита ги късат.
Зам.-кметът
Стефан Стоянов увери студенти и преподаватели, че в лицето на община Пловдив те имат добър партньор. Той припомни, че със съдействието на градската управа и лично на кмета Иван Тотев УХТ е получил правата върху спортната си база и сега ще има възможност да участва с проекти за нейното модернизиране.
На тържествената церемония ректорът проф. д. т. н. инж. Кольо Динков връчи лично студентските книжки на осем първокурсници, приети с максимален състезателен бал. След това официално беше открита изцяло обновената учебна лаборатория на катедра "Биохимия и молекулярна биология", която от днес носи името на проф. д. б. н. Никола Люцканов, почетен гражданин на Пловдив, бивш ректор на Университета, основател и първи ръководител на катедра "Биохимия и молекулярна биология".
През тази година УХТ отбелязва 60 години от основаването си. Правоприемник на Висшия институт по хранителна и вкусова промишленост (ВИХВП), основан през 1953 г. като единственото в страната и на Балканския полуостров учебно и научно средище в сферата на хранителните технологии, днес Университетът е авторитетен национален център на хранителната наука, технология и образование.
В четирите корпуса на УХТ се обучават студенти по технология, техника и иикономика на хранително-вкусовата и биологичната промишленост и туризма. Уникалните специалности, някои от които изучавани на френски или английски език, са разработени на основата на дългогодишни традиции и новаторство. От 14 до 18 октомври 2013 година УХТ ще отбележи 60-годишния си юбилей с поредица от значими дискусии, международна конференция и спортни прояви.