ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
УМБАЛ: Патонатомията работи с най-модерната техника и инструментариум
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:57 / 28.05.2009Коментари (0)10878
© Plovdiv24.bg
В Клиниката по патоанатомия на Университетска болница "Свети Георги" се работи с най-модерната в страната техника. Единствено при нас в цяла България е осигурен 24-часов непрекъснат цикъл на работа и никога не сме страдали от липса на кадри. Това съобщи изпълнителният директор на болницата доц. д-р Илия Баташки по повод изявлението на доц. д-р Бенямин Анави, ръководител на Катедрата по обща и клинична патология в Медицинския университет - Пловдив, че клиниката не разполага с необходимия инструментариум, апаратура и персонал.

Не отговарят на истината и твърденията на доц. Анави, че УМБАЛ "Свети Георги" не отделя средства за ремонт на електронния микроскоп в Клиниката. Той ни е предоставен от Медицински университет - Пловдив, тъй като ние сме в непрекъснато тясно сътрудничество с висшето училище, обясни доц. Баташки. Като жест на благодарност, макар апаратът да не е собственост на болницата, ние сме го ремонтирали и той в момента работи, допълни изп.-директор. Очевидно доц. Анави бърка вида собственост или не приема, че Медицинският университет и болницата са различни и самостоятелни институции.

Освен на техниката са извършени и строително ремонтни дейности за 70 хил. лв. - за да бъдат обновени и климатизирани работните помещения и административната част на Клиниката по патоанатомия, потвърдиха от болницата. Междувременно в началото на година УМБАЛ "Свети Георги" е закупила за 200 хил. лева последен модел лабораторен тъканен процесор, който позволя да се правят всички видове изследвания.

Всяка година извършваме близо 28 хил. операции, в 22 хил. от тях се налага прилагане на т. нар. метод "гефрир", обясни доц. Баташки. Това е експресен метод за замразяване на тъкан от пациента по време на операцията. Пробата се гледа на микроскоп и трябва да се анализира за минути. Няма време за допълнителни консултации или справки с медицинска литература, защото през това време хирурзите, които извършват операцията очакват резултатите.

Наясно сме, че в този случай отговорността на патоанатомите е огромна и че работата им в подобна ситуация е от жизненоважно значение за пациентите. Затова болницата е закупила този свръхмодерен апарат, който в значително по-кратък срок дава много по-прецизни резултати, каза доц. Баташки.

Престъпно е да се подвежда обществеността с твърдения, че Патоанатомията не разполага с необходимия инструментариум и вместо скалпели се налага да се използват "китайски ножчета". УМБАЛ "Свети Георги" е най-голямата болница в Южна България - тук се лекуват 7% от всички болни в страната. Ако не разполагахме с необходимия инструментариум, ние нямаше да имаме право да извършваме лечение по клинични пътеки и при нас нямаше да се обучават бъдещите лекари, каза доц. Баташки.

Освен инструментите, които ние закупуваме, наскоро получихме и дарение от български емигранти във Франция, което включваше инструментариум за всички наши клиники, потвърди доц. Баташки.

Безпочвени са тенденциозните обвинения на доц. Бенямин Анави, че на патоанатомите от клиниката се налага да работят на 5 места. Болницата им е предоставила възможност да изберат дали да останат в нея на трудов договор. Единствено по тяхно желание работещите 14 души си поделят 6 щата. Всеки един от тях развива и научна дейност в Медицинския университет. Ние сме се съобразили с техните задължения извън Клиниката по патоанатомия и работният им график е синхронизиран с програмата им във висшето училище, потвърди изп.-директор на УМБАЛ "Свети Георги".

Самият доц. Бенямин Анави има дневно едва 2-часова ангажираност в клиниката, защото заема длъжността ръководител на Катедрата по обща и клинична патоанатомия в МУ-Пловдив. Това е и причината той да получава 500 лева месечно. Основната заплата на лекарите в това звено наистина е 700 лв, както твърди доц. Анави, но върху тази сума се получават и надбавки.

Средната заплата за Патоанатомията при пълен работен ден е 1055,91 лв. Висшият медицински персонал получава 1972 лв., а лаборантите - 725 лв. 

Нормално е за четвърт работно натоварване доц. Анави да не получава пълния размер на трудово възнаграждение, а само 25% от него - защото заплащането е съобразено с ангажираността, обясниха от Университетска болница.

Очевидно за тези 2 часа дневно, които работи в клиниката, доц. Бенямин Анави не е успял да се запознае с всички присъщи за болничното звено дейности и апаратура, както и с броя и възрастта на своите колеги. При нас нито сега, нито преди на работа са били назначавани пенсионери на 85-годишна възраст. Има само двама лекари, които са в пенсионна възраст, но към договорите им за трудово възнаграждение има специално споразумение. Единият е доц. Анави, който е на 65-години. Ако на него вече не му се работи, болницата не го задължава да остане, заявиха от там.

Да се нарича "текучество" стажът на младите лекари също е безотговорно. След като приключи практикумът им десетте стажанти, които имаше в клиниката през последната година, назначихме само двама от тях. Но и по времето, когато практуваха десетте бъдещи медици, общото им работно натоварване отговоряше на часовете на ангажираност на двама души, заяви доц. Илия Баташки.

Да се дават повърхностни и половинчати изявления и оценки за работата на УМБАЛ "Свети Георги", както и за развитието на патоанатомията в национален мащаб, звучи смехотворно, особено когато цитираните данни са неточни, смятат от болницата.



Още по темата: общо новини по темата: 1
27.05.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да (1247) 50%
Не (1072) 43%
Не мога да преценя (168) 7%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: