ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
УМБАЛ „Свети Георги” протестира срещу писанията на пловдивски вестник
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:02 / 19.06.2006Коментари (3)7200
©
Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги” остро протестира срещу зачестилите информации с невярно и тенденциозно съдържание, свързани с живота и здравето на пациентите на най-голямата и стабилна болница в Южна България. Подобни внушение не само уронват доброто име на Университетска болница-Пловдив, но въвеждат в заблуждение и страдащите от тежки заболявания и техните близки.

Повод за това официално изявление на УМБАЛ „Свети Георги” е поредната публикация във в. „Марица” от 19 юни 2006 г. под заглавие „Лишиха хемофилиците от спешна помощ”, в която се поставя под съмнение железният регламент, по който се отпускат животоспасяващите медикаменти „Фактор 8” и „Фактор 9”. Да се твърди, че Университетска болница – Пловдив, е отрязала спешния достъп на болните до кръвосъсирващите флакони с „факторите” е не само невярно, но и цинично, тъй като няма нито един случай на необслужен пациент, инцидент с фатален край или забавена доставка на скъпоструващите медикаменти.

Подобно заключение – „няма напрежение, няма инциденти”, се прави и в самата публикация. Поради тази причина е необяснимо защо цялата теза на авторката Грета Дженева е изградена върху хипотеза – какво би станало, ако при тежка катастрофа има пострадали-хемофилици. Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги” възприема този подход като откровена спекулация със здравето и живота на пациентите и остро протестира срещу опитите да се дискредитира качеството на медицинското обслужване в болницата и всеотдайността на специалистите по детски болести и клинична хематология.

Твърденията, че пациентите с изписани рецепти трябва да пропътуват сами 3 км до аптеката на Университетската болница, защото само там могат да се вземат флакони са категорично неверни. Със заповед на изпълнителния директор на УМБАЛ „Свети Георги” – д-р Илия Баташки – пациентите до 18-годишна възраст се приемат и лекуват в Клиниката по детски и генетични заболявания, а пациентите над тази възраст – в Клиниката по Хематология. По този начин денонощните грижи и снабдяване на болните от хемофилия с „факторите” се осигурява на три места – в корпуса на бул. „Пещерско шосе” №66 и в двете клиники, които се намират в Първа база на Университетска болница на ул. Васил Априлов” № 15. Заявките от други лечебни заведения от Пловдивска и други области се подават, приемат и изпълняват в аптеката на „УМБАЛ „Свети Георги”, тъй като Университетска болница-Пловдив обслужва населението от цяла Южна България.

Създадена е и строга система за отчитане и възстановяване на изразходваните количества, за да няма недостиг на медикаменти при спешни случаи. Нещо повече, за въведения режим на лечение са уведомени не само началникът на ОТХ д-р Бисер Абрашев, който води регистъра на пациентите с коагуопатии и хемофилии, но и самите болни.
За да няма опити за злоупотреба при изписването на „Фактор 8” и „Фактор 9”, изпълнителният директор на болницата д-р Илия Баташки е издал заповед и кой има право да издава такива рецепти. За пациентите на възраст до 18 години това са 4 специалисти по детски болести и клинична хематология, а за пациентите над 18-годишна възраст – 7 специалисти по клинична хематология и вътрешни болести.

Категоричното становище на ръководството на УМБАЛ „Свети Георги” обаче е, че медикаментите ще се изписват в отделенията, а не в амбулаторните кабинети, каквато е била практиката досега. Причината е че тези кабинети нямат лечебни функции – те са функционални отделения, които обслужват болничната помощ, но нямат легла за хоспитализация на пациенти. Освен това режимът, при който лекарят изписва рецепта и в същото време дава животоспасяващите медикаменти на болните създава предпоставки за презапасяване и отклоняване на „факторите”, всеки от които струва 6 000 лева.

За изясняване на всички въпроси, свързани с живота и здравето на пациентите, ръководството на УМБАЛ „Свети Георги” кани представители на Националното сдружение по хемофилия на среща в удобно за тях време.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Anonimen
на 19.06.2006 г.
0
 
 
Nikoi ne ti vqrva dokato ne stigne6 ;;4 xiryrgiq;?????
anonimen
на 19.06.2006 г.
0
 
 
Xi Xi i samo tova li e za6to se vra6tat slyjiteli na bolnicata,sled kato ima narejdane ot gn Bata6ki slyjitelite da ne se vra6tat vsi4ko e pynta mara .
nakata
на 19.06.2006 г.
0
 
 
i kade 6te e tazi sre6ta i koga!kajete
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Да помогнем! Внук на "жълто-черна" легенда се бори с тежка болест
Първа лига, сезон 2024/2025
Подхвърлиха бебе пред къща в Айтос
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: