УМБАЛ „Свети Георги” протестира срещу писанията на пловдивски вестник

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
15:02 / 19.06.2006
7201
Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги” остро протестира срещу зачестилите информации с невярно и тенденциозно съдържание, свързани с живота и здравето на пациентите на най-голямата и стабилна болница в Южна България. Подобни внушение не само уронват доброто име на Университетска болница-Пловдив, но въвеждат в заблуждение и страдащите от тежки заболявания и техните близки.

Повод за това официално изявление на УМБАЛ „Свети Георги” е поредната публикация във в. „Марица” от 19 юни 2006 г. под заглавие „Лишиха хемофилиците от спешна помощ”, в която се поставя под съмнение железният регламент, по който се отпускат животоспасяващите медикаменти „Фактор 8” и „Фактор 9”. Да се твърди, че Университетска болница – Пловдив, е отрязала спешния достъп на болните до кръвосъсирващите флакони с „факторите” е не само невярно, но и цинично, тъй като няма нито един случай на необслужен пациент, инцидент с фатален край или забавена доставка на скъпоструващите медикаменти.

Подобно заключение – „няма напрежение, няма инциденти”, се прави и в самата публикация. Поради тази причина е необяснимо защо цялата теза на авторката Грета Дженева е изградена върху хипотеза – какво би станало, ако при тежка катастрофа има пострадали-хемофилици. Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги” възприема този подход като откровена спекулация със здравето и живота на пациентите и остро протестира срещу опитите да се дискредитира качеството на медицинското обслужване в болницата и всеотдайността на специалистите по детски болести и клинична хематология.

Твърденията, че пациентите с изписани рецепти трябва да пропътуват сами 3 км до аптеката на Университетската болница, защото само там могат да се вземат флакони са категорично неверни. Със заповед на изпълнителния директор на УМБАЛ „Свети Георги” – д-р Илия Баташки – пациентите до 18-годишна възраст се приемат и лекуват в Клиниката по детски и генетични заболявания, а пациентите над тази възраст – в Клиниката по Хематология. По този начин денонощните грижи и снабдяване на болните от хемофилия с „факторите” се осигурява на три места – в корпуса на бул. „Пещерско шосе” №66 и в двете клиники, които се намират в Първа база на Университетска болница на ул. Васил Априлов” № 15. Заявките от други лечебни заведения от Пловдивска и други области се подават, приемат и изпълняват в аптеката на „УМБАЛ „Свети Георги”, тъй като Университетска болница-Пловдив обслужва населението от цяла Южна България.

Създадена е и строга система за отчитане и възстановяване на изразходваните количества, за да няма недостиг на медикаменти при спешни случаи. Нещо повече, за въведения режим на лечение са уведомени не само началникът на ОТХ д-р Бисер Абрашев, който води регистъра на пациентите с коагуопатии и хемофилии, но и самите болни.
За да няма опити за злоупотреба при изписването на „Фактор 8” и „Фактор 9”, изпълнителният директор на болницата д-р Илия Баташки е издал заповед и кой има право да издава такива рецепти. За пациентите на възраст до 18 години това са 4 специалисти по детски болести и клинична хематология, а за пациентите над 18-годишна възраст – 7 специалисти по клинична хематология и вътрешни болести.

Категоричното становище на ръководството на УМБАЛ „Свети Георги” обаче е, че медикаментите ще се изписват в отделенията, а не в амбулаторните кабинети, каквато е била практиката досега. Причината е че тези кабинети нямат лечебни функции – те са функционални отделения, които обслужват болничната помощ, но нямат легла за хоспитализация на пациенти. Освен това режимът, при който лекарят изписва рецепта и в същото време дава животоспасяващите медикаменти на болните създава предпоставки за презапасяване и отклоняване на „факторите”, всеки от които струва 6 000 лева.

За изясняване на всички въпроси, свързани с живота и здравето на пациентите, ръководството на УМБАЛ „Свети Георги” кани представители на Националното сдружение по хемофилия на среща в удобно за тях време.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Полицаи не трепнаха при вида на 40 лева
От последните минути: Нови два инцидента в Пловдив и до Скутаре
Три безплатни събития в Пловдив
Двама са в болница в Пловдив със счупени черепи
Откриха LSD в жилището на млада пловдивчанка
Лъснаха нови детайли за схемата, в която е участвал арестуваният ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).