ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Учени от 10 държави представят проучвания за безопасните храни | ||||||
| ||||||
Свои проучвания за влиянието на различни фактори при създаването на безопасни храни ще представят учени от 9 държави на международен симпозиум в Пловдив. На форума, който се организира за първи път, ще бъдат изнесени над 70 доклада, засягащи производството и преработката на селскостопански растения и животни. Акцент са екологичните методи в хранителната индустрия по цялата верига от фермата до крайния продукт. Симпозиумът “Екологични проблеми при производството на безопасни храни” ще се състои на 19 и 20 октомври 2006 г. в Дома на науката и техниката в Пловдив. Негов организатор е Сдружение “Регионални научно-технически съюзи”. Участват експерти от България, Германия, Гърция, Индия, Полша, Румъния, САЩ, Сърбия, Унгария и Черна гора. На форума ще бъде представена перспективната плодово-лекарствена култура – хеномелес, селектирана от научен институт в Троян. Нови открития за българското кисело мляко са направили изследователи от Тракийския университет в Стара Загора. Източниците на замърсяване и методите за контрол, намаляване на риска от остатъчни торове, пестициди и тежки метали в храните, предимствата на биологичното земеделие пред традиционните технологии са част от темите, които ще бъдат разисквани по време на симпозиума. Как биотехнологиите помагат в селекцията и правят овошките и зеленчуците по-устойчиви на болести и вредители, без да се торят, ще обяснят учени от Института по овощарство, Института по зеленчукови култури “Марица”, Института за изследване на доматите в Калифорния, САЩ. Най-новите си заключения за мониторинга и контрола на нитрати и тежки метали в почвата ще представят Институтът по почвознание “Пушкаров” и Аграрният университет-Пловдив. Експерти от “Муди интернешънъл” и Университета за хранителни технологии-Пловдив ще разясняват евростандартите в хранително-вкусовата промишленост и изискванията за производство на безопасни храни. Целта на този първи международен симпозиум е да се създаде комплексен модел за производство на безопасни храни в България, за да се помогне на нашите производители да бъдат конкурентни на пазара в Европейския съюз, обясни проф. Д-р Васил Ранков, председател на организацонния комитет и на Сдружение “Регионални научно-технически съюзи”-Пловдив. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
Aнонимен
на 12.10.2006 г.
0
Aнонимен
на 12.10.2006 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Пловдив:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Известен пловдивски адвокат: Ще го търсим Веселин Маринов
08:17 / 25.12.2024
Старобългарските думи, които използваме и до днес
13:35 / 25.12.2024
Удрят ни тежки магнитни бури
20:57 / 25.12.2024
АПИ с предупреждение за магистрала "Тракия"
10:22 / 25.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета