ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Учени от 9 държави проведоха важна конференция в УХТ | ||||||
| ||||||
Университетът има дългогодишни традиции в областта на приложението, технологиите, обработката и оценяването на лечебни, ароматни и годни за консумация растения и техните странични продукти, каза в приветствието си към участниците зам.-ректорът доц. Галин Иванов. Той добави, че учените от повечето катедри в УХТ работят с лечебни, ароматни и ядливи растения и техните странични продукти, получени след преработка. В резултат на изнесените в Гранд хотел "Пловдив“ на живо и онлайн презентации стана ясно, че натуралните продукти са с широко приложение в почти всички сфери на човешкия живот – храни: млечни и месни продукти, конфитюри, сладка, също и в козметиката, производството на антибактериални и противогъбични средства и на имуномодулатори. Индиректно екстрактите от натурални суровини и техните обработени отпадъци се използват с висока добавена стойност още при изхранването на дребен и едър рогат добитък. Резултати от проведени анализи показват, че яйца от кокошки носачки са с изключително богато съдържание на Омега -3, 6 и 9 аминокиселини, което ги прави богати на висок антиоксидативен стрес. Птиците са хранени с фуражна смес от обработен отпадък от етерично-маслени култури – роза, лавандула, мента, безсмъртниче, здравец и други ядкови, зърнени и маслодайни култури. На форума бе съобщено още, че екстрактът от свежи розови листа, както и обработеният отпадък от тях, може да се прилага за заместване на натриевия глутамат и на други оцветители и консерванти от химически синтетичен произход, които придават розово-червеникавия цвят на колбасите, сладката, конфитюрите, плодовите и зеленчуковите консерви. Те правят продуктите безопасни за здравето на хората при консумация. Беше изнесен доклад за получаване на ароматизирани винени напитки с добавка на отпадъчни материали от производството на розово масло. Получените напитки тип розé се характеризират с приятен и мек винен аромат умело съчетан с характерния розов аромат и се отличават с повишена антиоксидантна активност. Като естествено продължение на мероприятието ректорът на УХТ проф. д-р Пламен Моллов осъществи работна среща с поканения гост-лектор проф. Кемал Башер. Дискутирани бяха различни въпроси, свързани с конференцията, пандемията и трудностите, които тя поставя пред обмяната на опит и общуването между научните работници в световен мащаб. В контекста на здравословния начин на живот, който импонира със стремежа за опазване на околната среда, научно-приложната дейност, представена на конференцията е от изключително значение, защото е практически насочена към хранително-вкусовата и към индустрията за здраве и красота. А в духа на зелената сделка, която засяга всички страни от ЕС, директивата за устойчиво развитие и оползотворяване на суровините, както и изграждането на зелена кръгова икономика, се влагат огромни усилия, научен потенциал и енергия за постигане на познания за потенциала на натуралните съставки и техните отпадъци, посочи Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската национална асоциация по етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК). |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Пловдив:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Обявиха официално колко е населението на България
15:39 / 27.11.2024
Слави Трифонов се завръща в bTV
12:59 / 27.11.2024
Синоптик: От 6 декември започва продължителен период на снеговалежи
14:11 / 28.11.2024
Златна 2025 година за пет зодии
14:55 / 27.11.2024
Тя се завърна
16:52 / 27.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета