Учени от Института по зеленчукови култури в Пловдив създадоха нов сорт пипер за мелене

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:59 / 27.08.2011
2058
Създаден е нов сорт пипер за мелене с високо качество, съобщи доц. д-р Стойка Машева, директор на Института по зеленчукови култури "Марица" в Пловдив. Цветът му е между тъмнокафяво и червено. Характерното за него е, че е с много високо ниво на багрилата. Оказва се, че това е важно за червения пипер. Обикновено всички пипери имат високо съдържание на витамин C и на багрила, които са антиоксиданти. Те са веществата, които предпазват от злокачествени заболявания. Новосъздадения сорт пипер ще се ползва за получаване на пудра, млян пипер за готвене и е с много добри показатели, уточни доц. д-р Машева. Неговите чушки са висящи надолу. Обикновено при другите пипери за мелене по голямата част от плодовете им са стърчащи нагоре и са изложени на слънцето, посочи директорът на института. При тях се получават слънчеви пригори, петна и т.н., докато при новооткрития сорт тези негативни ефекти не се образуват.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Ключова рокада в Община Пловдив
Шофьор олекна с 1350 лв., 18 контролни точки и остана без книжка ...
С ледено шоу откриват Ice Park Пловдив
Влаковете тръгнаха под Бетонния мост и през Централна гара
РИОСВ Пловдив отчита замърсяване на въздуха
Объркана свидетелка и разсекретени доказателства в процеса на Рал...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).