Учени от Института по зеленчукови култури в Пловдив създадоха нов сорт пипер за мелене
Създаден е нов сорт пипер за мелене с високо качество, съобщи доц. д-р Стойка Машева, директор на Института по зеленчукови култури "Марица" в Пловдив. Цветът му е между тъмнокафяво и червено. Характерното за него е, че е с много високо ниво на багрилата. Оказва се, че това е важно за червения пипер. Обикновено всички пипери имат високо съдържание на витамин C и на багрила, които са антиоксиданти. Те са веществата, които предпазват от злокачествени заболявания. Новосъздадения сорт пипер ще се ползва за получаване на пудра, млян пипер за готвене и е с много добри показатели, уточни доц. д-р Машева. Неговите чушки са висящи надолу. Обикновено при другите пипери за мелене по голямата част от плодовете им са стърчащи нагоре и са изложени на слънцето, посочи директорът на института. При тях се получават слънчеви пригори, петна и т.н., докато при новооткрития сорт тези негативни ефекти не се образуват.
Източник: Радио "Фокус"