ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Учени от Пловдив разработват уникална закваска за хляба, която ще го направи по-дълго годен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:30 / 09.07.2024Коментари (1)5029
©
Български учени разработват уникална закваска за кисело тесто, от което може да се произвежда хляб с удължен срок на годност без консерванти,съобщиха от държавната млекопреработвателна компания "Ел Би Булгарикум" на интернет страницата си, цитира БТА. 

Освен че би бил напълно естествен, хлябът от това тесто би имал и по-мека и ароматна средина, по-хрупкава коричка, по-голям обем и по-приятен аромат и вкус в сравнение с хляба, получен без добавяне на кисело тесто. 

Какъв е новият вид закваска?

Новият вид закваска е замислена да може да се използва с различен тип брашно – пшеничено, ечемичено, царевично, елда и др. Специалистите изхождат от факта, че хлябът е хранителен продукт с малка трайност, поради което неговото по-продължително съхранение е от изключителна важност. Те стигат до извода, че най-добрият подход за запазване на хляба, отговарящ и на потребителското търсене за избягване на химичните консерванти и удължаване на срока на годност чрез използване на естествени вещества, е добавянето на кисело тесто. То съдържа селекционирани симбиотични комбинации от хомо- и хетероферментативни млечнокисели бактерии и дрожди.

Зараждането на идеята

Разработката на Университета по хранителни технологии в Пловдив  става повод за разширяване на сътрудничество между учени от университета и научно-изследователския център на "Ел Би Булгарикум". По време на изследването екип от УХТ, ръководен от проф. д.т.н. Запряна Денкова, изолира бактериални култури, получени при спонтанната ферментация на различни видове брашна. На следващ етап, съвместно с изследователи от "Ел Би Булгарикум", се извършва прецизна видова идентификация на всеки от новоизолираните щамове. 

"Ел Би Булгарикум" е единствената държавна млекопреработвателна компания, която успешно поддържа свой научно-изследователски отдел. В центъра за научно-изследователска и развойна дейност работят висококвалифицирани изследователи, специализирани в света на млечнокиселите бактерии и млечнокиселите продукти", коментира един от учените в него д-р Золтан Уршев. Той смята, че независимо от това дали научната дейност се извършва в академична или индустриална организация, общата логика на работа е една и съща, поради което обменът на информация и сътрудничеството между изследователи от различни организации е от особена важност.

"Това в още по-голяма степен се отнася за една малка страна като България, където ресурсите, влагани в наука, са ограничени и обединяването им в отделни съвместни проекти води до по-голяма ефективност на изразходваните средства", каза още ученият и допълни, че това е и причината екипът на "Ел Би Булгарикум" винаги да търси и откликва на предложения за съвместна работа с различни академични организации.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.07.2024 г.
0
 
 
алоо учените преди 35 години как го правеха хляба,че беше точно мек по средата с хрупкава коричка и не мухлясваше. не се правете на откриватели ами вземете го правете хляба като преди.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Забраниха на Зингаревич да влиза в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мачове между Локо и Ботев сезон 2024/2025
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: