Удължават булевард в Пловдив с 24 милиона лева

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
16:52 / 11.05.2024
14624
Община Пловдив кандидатства за финансиране от програма "Развитие на регионите" на осем проекта, съобщиха през седмицата на съвместна пресконференция кметът Костадин Димитров и заместникът му по европроекти Владимир Темелков.

В списъка са включени: закупуване на електробуси, изграждане на продължението на бул. "Санкт Петербург" от хотел SPS до пътен възел "Скобелева майка", парк "Кан Крум" в "Тракия", обновяване на сградите на Административния съд, ДКЦ-5 и Спортния диспансер, нова сграда на училище "Алеко Константинов" и строителство на Център за палиативни грижи, обяви кметът Димитров.

Според националното разпределение на Пловдив се полагат 58 милиона лева, докато за много по-малки градове са предвидени по 70 милиона само за един проект. Това е причината, според Темелков, да се подадат проекти на много по-висока стойност. 

Списък на проектите и стойността:

- закупуване на електрически автобуси - 29.4 млн. лв.

- изграждане на продължението на бул. "Санкт Петербург" - 24 млн. лв.

- парк "Кан Крум" в жр "Тракия" - 12 млн. лв. 

- саниране на сградата на Административния съд - 3 млн. лв.

- реновиране на Спортния диспансер - 6,7 млн. лв.

- нова сграда на ОУ "Алеко Константинов" - 3 млн. лв.

- саниране на ДКЦ–V - 3,4 млн. лв.

- изграждане на Център за палиативна грижа - 5,5 млн. лв.

Ето и детайли от проекта за бул. "Санкт Петербург":

Началото на обекта е при кръгово кръстовище с бул. "Освобождение“, а краят – кръгово кръстовище с бул. "Цариградско шосе“ и ул.“Ягодовско шосе“. Дължината на проектната ос е 1120 метра. Булевардът ще бъде от две платна по 10.50 м (всяко с по 3 ленти по 3.50м) и разделителна ивица 2 метра.

Ще има и предпазна ограда с височина 110 см, която ще е по цялата дължина на новопроектираното трасе. Ширината на разделителната ивица е за сметка на разширението на южния тротоар, където ще се изгради велоалея с ширина 2.50 м. Тя ще е отделена от уличното платно със зелена ивица 1.50 м и тактилни плочи за улесняване на хора с увредено зрение. По избор на възложителя на определени места ще се монтират и велостоянки.

Проектирани са автобусни спирки в специални "джобове“, с необходимите осигурени средства за достъпна среда на населението, включително за хора в неравностойно положение. На 50 метра преди кръстовищата с бул.“Освобождение, ул. “Вацлав Стрибърни“ и бул. “Цариградско шосе“, както и около автобусните спирки се предвижда армиране на пътната настилка.

За целта ще се използват усилващи мрежи между плътния и неплътния асфалтобетон, с цел избягване причините за потъване, слягане или образуване на пукнатини в настилката. Движението по булеварда ще бъде двупосочно по две отделни платна с по три ленти. Ширината на всяка лента е по 3.50 метра (общо за всяко платно по 10.50 метра). Ширината на разделителната ивица ще бъде 2 метра, като по цялата и дължина ще се изпълни предпазен парапет за да не се допуска нерегламентирано пресичане.

Кръстовището с ул. “Вацлав Стибърни“ и ул.“Хан Крум“ е предвидено за светлинно регулиране, което е предмет на отделен проект. Предвидени са 3 автобусни спирки по южното платно и 2 по северното. В обхвата на продължението на бул. "Санкт Петербург“ ще се изгради ново улично осветление, което ще се електрозахрани от съществуващата кабелна касетка за улично осветление.

Същата ще бъде подменена с нова, оборудвана за управление и защита за три броя съществуващи и четири нови клона за улично осветление, GSM/GPRS контролер за комуникация, средство за измерване и секретни брави. Предвидено е да се изградят и монтират също дъждоприемни оттоци, ревизионни шахти, сградни канализационни отклонения. Реализацията на инвестиционното предложение предвижда реконструкция на съществуващ водопровод и изграждане на нови водопроводни мрежи и съоръжения.

Виж коментарите (4)

Още по темата (8):
28.04.2022 Трима мераклии да проектират продължението на бул. "Санкт Петербург"
04.01.2022 Проектират продължението на бул. "Санкт Петербург"
17.12.2021 Временният маршрут на 5 автобусни линии остава до понеделник заради реконструкцията на бул. "Санкт Петербург"
23.11.2021 Съвременен широк булевард ще свързва "Скобелева майка" с кръговото на
SPS
22.11.2021 Пак заговориха за удължаване на бул. "Санкт Петербург"
06.11.2017 Удължаването на бул. "Санкт Петербург" до "Скобелева майка" няма да се случи скоро
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал до Plovdiv24.bg: Натъпкани сме като прасета, ще се задушим...
Пловдивчанин повдигна ризата на мъж, разкри измама на мафията от ...
Млад шофьор не спря на "Стоп", последва сблъсък с камион
Митрополит Николай прие новия директор на МВР Пловдив
По телефона от Пловдив: Ало, синът ти катастрофира и уби дете
В Пловдив има 212 000 регистрирани коли, още толкова влизат в гра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).