Унгарски преподаватели споделиха добрите практики от преподаването на български в страната си

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:48 / 04.06.2024
1411
"Имаме идеята, че един ден ще съществува една интерактивна карта, в която всеки, където и да се намира по света, ще може с едно кликване да види къде най-близо и по какъв начин може да учи български“, това заяви проф. д.ф.н. Любка Липчева-Пранджева при откриването на Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера“ в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“. Събитието е част от работната програма на екипа на Пловдивския университет, който е интегрална част от академичния консорциум, изпълняващ националната научна програма "Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“, финансирана от МОН.

Деканът на Филологическия факултет доц. д-р Константин Куцаров приветства гостите от двата университета в Унгария, в които се изучава български език, литература и култура: Мария Дудаш (Университет "Лоранд Йотвьош“, Будапеща), Моника Фаркаш Барати (Сегедски университет) и Григор Григоров (Сегедски университет). Доц. Куцаров подчерта, че в Унгария българистиката вече има традиции от десетилетия, пътят е прокаран, но се надява да се получи една ползотворна дискусия, която да бъде полезна за българистиката, за преподавателите и да се обсъдят както добрите практики, така и пропуските.

Проф. д.ф.н. Любка Липчева-Пранджева подчерта, че за да я има българистиката по света трябва да има контактна мрежа между българистиката в България и тази извън пределите на страната. Нещо повече - че с помощта на постоянен диалог трябва активно да се работи тази т.нар. граница да не функционира. "Нашите методици работят активно с колегите от цял свят, които преподават български език и литература в българските неделни и други училища. Наша е отговорността да подготвим такова ниво на преподаватели по български език, че не просто бройката да нараства, а компетенциите да нарастват", допълни проф. Липчева-Пранджева. Тя представи гостите на кръглата маса като най-ярките представители на съвременната българистика в Унгария, които през годините активно са работили с Филологическия факултет на Пловдивския университет. "Тези 70 години, откакто има българистика в Унгария са години, в които са се проявили отливи и пикове в развитието на тази дисциплина. Важното е интересът към нея да не прекъсва. В Унгария можем да се похвалим с такава непрекъснатост“, каза още проф. Липчева-Пранджева.

Мария Дудаш и Моника Барати представиха пред присъстващите традициите в българистиката в университетите в Будапеща и Сегед.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Немски гражданин бере душа в болница в Пловдив
Меганаглец с грозно изпълнение пред дюнери в центъра на Пловдив
Мрежата скочи на шофьор, упрекнал и посъветвал каращите бавно
Пожарът на Младежкия хълм е овладян
Първи кадри и информация за естеството на пожара на Младежкия хъл...
"Диана Експрес", Братя Аргирови, Мими Иванова и Нелина очакват пл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).