Уникална маска за милиони се завърна в Пловдив след операция на ДАНС

Автор: Мариана Панчева
Коментари (6)
13:31 / 25.04.2016
9836
21 години след като крадци задигнали уникален тракийски шлем-маска за около 3 млн. евро, експонатът отново е изложен в пловдивския Археологически музей, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

Екземплярът е открит в надгробна могила в квартал "Каменица" през 1905 година. В момента подобни шлемове има изложени в Германия и Франция.

"Аз и моите колеги почти бяхме се отчаяли, че ще видим маската отново, но благодарение на усилията на сектор "Трафик на културни ценности" към ДАНС миналата година тя бе открита и върната в музея.

Все още има следствени действия. Маската бе в много лошо състояние, направо разбита, защото това е период от 20 години, в който е пътувала и в България, и извън страната. Нашите реставратори се справиха идеално със задачата", разказа шефът на музея Костадин Кисьов.

Сега шлемът, изработен от желязо със сребърно покритие под формата на човешка глава, е изложен в музея редом с останалите предмети, открити при разкопки в могилата - два златни венеца, златни пръстени и други предмети. 

За интересни подробности около екшъна и обира изгледайте прикаченото видео.



Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Пловдив:
Три великолепни същества се родиха в Природонаучния музей
Производител от Пловдивско: Толкова лоша година като тази не е им...
В Пловдив избират новия шеф на БЛС
Районните кметства в Пловдив търсят служители, обявили са и какви...
Легенда идва в Пловдив
След статия на Plovdiv24.bg оправиха поредната нередност в Пловди...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).