Уникална урологична операция извършиха в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
14:31 / 11.07.2010
2476
Уникална операция извършиха в урологичното отделение на многопрофилната болница в Пловдив. За първи път у нас екипът на д-р Димитър Шишков по безкръвен път отстрани и постави нов пикочен мехур на болен от рак пациент. Такива интервенции се правят само в най-големите урологични центрове в света.

Досега хирурзите използваха класическия начин на отворената операция, за да премахнат пикочен мехур, което е свързано с голяма болка и бавно възстановяване. С отделна оперативна намеса пак чрез отваряне на корема се поставяше и новият пикочен мехур, сътворен от тънките черва на пациента. Сега за първи път у нас екипът на д-р Димитър Шишков направи революция, обединявайки двете операции в една и то чрез лапароскопия - т.е. по така наречения безкръвен начин. Манипулацията е изключително прецизна, защото се работи на микроскопско ниво, обясняват специалистите. Тя е и много щадяща пациента.

Д-р Димитър Шишков, завеждащ Урологично отделение в МБАЛ-Пловдив - "хубавото е, че той на 4-5 ден ще бъде изписан, той няма абсолютно никаква болка, няма никаква кръвозагуба, този човек има много добро качество на живот още в момента след операцията и много бързо възстановяване".

Пациентът Юсуф Изиров на 76 години ни посрещна в прекрасно настроение.

Уникалната операция е продължила едва 4 часа и половина, докато в клиниките на Запад тя трае между 8 и 12 часа. У нас обаче здравната каса не поема никаква част нея. От болницата в Пловдив увериха, че няма да върнат нито един пациент, но финансите им ще се изчерпят след десетина подобни интервенции.

Източник: БНТ


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Деца с тротинетки се потрошиха в Пловдив
Поредно ПТП в Пловдив
Утре правят първа копка на проекта, за който в Пловдив се говори ...
Прокуратурата: Не следва да се изнасят повече данни от разследван...
Тези са кандидатите за депутати на ПП-ДБ в Пловдив
Пускат за движение новия мост над река Марица


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).