Установиха намаление на броя и видовото разнообразие на птиците в Пловдивско

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:20 / 20.01.2013
1024
Намаление на броя и видовото разнообразие на птиците в Пловдивско установиха експерти при среднозимното преброяване. Това съобщи Димитър Плачийски от Българското дружество за защита на птиците.

По първоначални данни преброените птици са между 10 и 15 000. Основните видове, които наблюдавахме бяха зеленоглава патица и зимно бърне, каза още Плачийски. По думите му, много малка е числеността на кафявоглавата и качулата потапница в Пловдивско, като това може би се дължи на топлото време. Обикновено птиците се събират, когато времето е по-студено и има дебела снежна покривка, обясни Плачийски.

Друга вероятна причина за малкото птици е ниското ниво на язовирите, които са замръзнали въпреки високите температури за сезона. Тревожен е и факта за значителното намаление на популацията на белочелата гъска, като при преброяването установихме само 500 птици от този вид, за сравнение през 2002 година те са били 10 000, обясни експертът.

Това не е добра новина, както за природолюбителите, така и за ловците, защото това е предпочитан вид за обстрел, каза още Плачийски. По думите му, един от най-интересните екземпляри, които са наблюдавани е дълбоката потапница, която е световно застрашен вид и присъствието му през зимата не е традиционно. Тревожна е констатацията, която направихме за постоянно намаление на крайречната растителност, там където се срещат лебеди и дълбоката потапница, каза още Плачийски. По думите му, това се дължи най-вече на бракониерска сеч.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдив отбелязва 116 години от обявяването на Независимостта на ...
Сигнал: Абсолютно безобразие, вече имаме и инцидент тук!
Изнасят данни за развитието на пазара на жилищни имоти в Пловдив
БМВ излетя от кръстовище в Пловдив - няма ни шофьор, ни номера
Днес спират движението по част от пловдивски булевард
Пловдив чества Независимостта на България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).