ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Утре откриват проекта "Непознатият Златю Бояджиев"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:04 / 21.10.2013Коментари (0)1357
©
По повод 110 години от рождението на Златю Бояджиев ОИ "Старинен Пловдив" и ГХГ канят на откриването на проекта "Непознатият Златю Бояджиев".

На 22.10.2013 г. от 17:30 ч. в постоянна експозиция "Златю Бояджиев" (ул. "Съборна" 18 ) пловдивчани и гости на града ще имат възможността да видят "Непознатият Златю Бояджиев" - един по-различен паметен проект по повод 110 години от рождението на художника.

Проектът се състои от 10 пана, които представят богатата душевност на човека и личността Златю Бояджиев. Преминавайки от "Началото... и краят" през "Спомените", "Моделите - жените в неговия живот", "Моделите - странните непознати" погледът се спира на страниците от дневника и потъва в невижданите стенописи...

Куратори на проекта "Непознатият Златю Бояджиев" са Светла Москова и Севлия Цуцекова. Проектът се осъществява с подкрепата на "ВиК" ЕООД - Пловдив и "Интеркомплекс" ООД, с медийното партньорство на Plovdiv24.bg. За реализацията на проекта са предоставени архиви от Цена Бояджиева.

Ето какво споделя за проекта единият от кураторите му:

"През настоящата 2013 година се навършиха 110 години от рождението на Златю Бояджиев, един от най-големите български художници. Честването на годишнината започна още през месец юни с откриване в София на голяма юбилейна изложба, дело на екипите на Софийска градска художествена галерия и Градска художествена галерия - Пловдив. В изложбата взеха участие почти всички градски галерии от големите градове в България, с което представените творби бяха повече от двеста на брой (в по-голямата си част собственост на Градската художествена галерия - Пловдив и наОИ "Старинен Пловдив"). Изложбата се превърна в истинска атракция и тя продължи своя път в Пловдив през месец септември, а вече се намира и в Стара Загора. Към главните организатори се отправиха заявки за гостуване на изложбата в Сливен, Плевен и на други места в страната. Интересът и отзвите са впечатляващи.

На фона на изложбата, настоящият проект има за цел да представи художника Златю Бояджиев в една друга, непозната светлина. За изпълнението на този проект голяма роля има внучката на Златю - Цена Бояджиева, която предостави на кураторите и екипа ни непознати творби, както и непознати страници от неговия не лек живот. Експозиционният план на изложбата е градиран върху няколко "обекта", както следва:

Непознатият Златю - "Началото ... и краят":

На фона на огромния брой творби, създадени от Златю Бояджиев, "обитаващи" къщата с неговата постоянна художествена експозиция в Стария град - Пловдив, се проектират непознати творби, открити на най-неочаквани места, какъвто е случаят с непознатите стенописи на художника.

Независимо от това, че много златюви пейзажи представят селски воденици, малко хора знаят, че те са го впечатлявали, и той е търсел още в детството си съприкосновение с тях.

Попадайки в Европа и далечната Холандия, Златю донася у дома спомена за вятърните мелници, които изписва върху няколко стени, част от които на открито, съхранили завинаги неговите спомени по един неподражаем начин.

Темата "Златю и приятели" е отбелязана предимно с фотоси.

Кореспонденцията на Златю Бояджиев е водена от съпругата му Цена. Представени са затрогващи писма на Васил Бараков и Цанко Лавренов, чието приятелство е за цял живот.

Моделите на художника:

Едно от паната е посветено на жените в неговия живот:
Митичната и много обичана баба Пена, съпругата му Цена, малката Цена - също. Художникът е обичал странните личности и е правел всичко възможно да му позират. Такива са двата портрета на странника Абдул Рахим; на приятеля му Мильо, един от основните персонажи в творбите му; "Непознатият", както и Епископ Йона.

Особено любопитен е бележникът на Златю от годините му на учителстване в Пловдив, съхранен и запазен, от неговата внучка Цена Бояджиева.

Бележникът е изпълнен с идеи за преподаването на рисуване, за предметите, които трябва да се рисуват, за живописта и графиката, за начина на преподаване, за водене учениците на изложби, за изучаването на история на изкуствата, и за още много сбъднати или неосъществени мечти.

Един невероятен свят, в който са вплетени любовта към родната земя, любопитството към света, неистовия стремеж към живота, богатството на неговата същност, пречупена през погледа на творец, съзидаващ неподражаема вселена, която е оставила ярка следа на изгряваща комета на звездния небосклон, осветила безкрайността на времето и пространството.

Европейското послание на Златю Бояджиев:

Това е познатият и непознат Златю Бояджиев, чието изкуство е посланик на България за разбирателство между човеците. Пребродил пътеките на Родопа, запаметил с почукването на бастуна си калдаръма в Стария Пловдив, той е вградил и своята поклащаща се походка в сенките на парижкия Монмартър и амстердамските тесни улички. Точно така, както неговата всеобхватна мисъл е изразена с четката на Златю, изваял планините, откритите рудници, магарето Марко и каруците, бабите и внуците от Тракия - с холандски бонета на главите, с подвижните вангоговски мостове над бързотечните планински ручеи, с хората, които са част от един континент, стар като света, и нов, в своя полет към обозримото щастливо бъдеще...".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Природни стихии
Световна черна хроника
Новак Джокович идва в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: