Не само търсенето, но и производството на екологично чисти, био и органични продукти у нас се увеличи значително през 2017-та година. Вече изминалата година отбеляза изключително положителни статистики у нас в търсенето и предлагането на така наречените чисти продукти, както в сравнение с предходната, така и спрямо 2015 г. Пасбищата за животни са се увеличили с почти 50% спрямо 2015-та година. Същата статистика отбелязва отглеждането на тикви, орехи и много зеленчуци. Но нека разгледаме темата стъпка по стъпка.
Производство
През изминалата година 2499 млечни крави поеха по пътя на прехода към био производството, които дават малко под 6 милиона литра мляко. Очаква се те да бъдат сертифицирани през следващата година. За сравнение, през изминалата година, кравите, отглеждани за био мляко са едва 407, които дават малко под 1 милион литра мляко. Увеличава се и броя на пасбищата и ливадите за свободното отглеждане на животни, в това число крави, кози, овце, кокошки и други. Съвсем логично ръст бележат и площите, предназначени за отглеждането на фуражни култури. Общото им увеличение е с 50%, като същата статистика можем да отнесем за земята, върху която се отглеждат зеленчуци. Два пъти повече земя, в сравнение с миналата година, е предназначена за отглеждане на лук, артишок, моркови, марули, карфиол, ягоди, гъби и дини.
Това са само част от положителните статистики в отглеждането на екологично чисти и био продукти. Ръст се бележи още в отглеждането на кестени, лешници, орехи, зърно. От друга страна, отглеждането на цвекло и картофи намаля с около 10% в сравнение с предходните периоди.
Търсенето
Все повече хора започват да избират екологично чисти, био и органични продукти, които да сложат на трапезата си. Много от българите са скептични относно храните, които се предлагат в големите хипер маркети и предпочитат да пазаруват плодове и зеленчуци от специализиран
био магазин или пазари. Почти 70% от населението на страната купува плодове и зеленчуци от местни производители, био или квартални магазини, предлагащи същите продукти. 15% от жителите на големите градове купуват меса и месни продукти предимно от специализирани магазини.
Около 12% ръст отбелязва търсенето на био и еко продукти през 2017 година, спрямо предходната. Една от причините за това е, че все повече млади хора започват внимателно да избират продуктите, с които се хранят и избягват наличието на химикали и вредни вещества. Друга причина, която е важен фактор в увеличение на търсенето на тези продукти, са заболявания или влошено физическо състояние у хората на средна или напреднала възраст. По непотвърдени данни, голяма част от българите над 30-годишна възраст възприемат здравословното хранене като превенция на редица болести. При по-възрастните хора, заболяванията, налагащи спазването на различни диети, също допринасят за търсенето на био и еко храни.
Пазарът
Производството на екологично чисти, био и органични продукти у нас се увеличава значително. Макар че българите все по-често предпочитат именно тези продукти, то пазарът у нас е малък и не може да изконсумира цялото производство. Не само поради тази причина, но и поради чисто икономически фактори, почти 90% от българското производство на био продукти е преназначено за износ. Въпреки това, 10% от продукцията остават у нас, а на пазара ни присъстват и редица чуждестранни производители на екологично чисти и био продукти, като основно са от Италия, Франция и Испания.
Очаква се през 2018 година търсенето на такъв тип продукти не само да се задържи, но и да продължи да се увеличава. Увеличи се и броят на био магазините в страната, които предлагат сертифицирани продукти с доказан произход.