В Община Марица представиха резултатите по проект: "Пътуваща сцена среща културните традиции от Европа и Марица"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:33 / 27.06.2013
1636
На пресконференция днес в Община Марица бяха представени резултатите по проект: "Пътуваща сцена среща културните традиции от Европа и Марица" по Оперативна програма "Регионално развитие" (2007-2013)".

Пресконференцията беше открита от Димитрина Стойчева, координатор на проекта, и Здравко Данаилов - Директор на дирекция "инвестиционни технологии и ГРАО". Резултатите по проекта бяха представени пред представители на местната власт, директори на училища и детски градини, медии.

Проектът "Пътуваща сцена среща културните традиции от Европа и Марица" по схема ОПРР "Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития" стартира през месец юли 2012 г. Общата цел на проекта е провеждането на четири ежегодни тематични фестивала в рамките на две години - "Ние познаваме културата на Европа", "От извора", етнофестивал "Пеем, танцуваме и живеем заедно" и празника на Община Марица.

Стойността на проекта е общо 435 690 лева, като близо 360 хил. лева са съфинансирани от ЕФРР, а 42 309 лева са от националния бюджет. Община Марица, като бенефициент, допринася с 21 154,50 лева и 12 600 лева допълнителен собствен финансов принос.

В рамките на първата година от стартирането на проекта бяха проведени четири тематични фестивала. Събитията протекоха под формата на поредица от активности или отделни събития, в които местното население и гостите на общината имаха възможност да участват активно и да се превърнат в главни действащи лица в празника.

По време на втория период на проекта, обхващащ 2013 година, бяха проведени нови четири тематични фестивала, като първият от тях се състоя на 25 март 2013 г. по повод празника на Община Марица.

Етнофестивал "Пеем, танцуваме и живеем заедно" се проведе на 8 април 2013 г. Фестивалът "Ние познаваме културата на Европа" се проведе през месец май 2013 г. и включи конкурс за популярна песен, обичаи, танци и песни, конкурс за изработка на национални носии на страните членки на ЕС, конкурс за изработка на сувенири, облекла и аксесоари от екологични материали, както и фотоизложба и конкурс "Най-добър млад фотограф".

Проектът "Пътуваща сцена среща културните традиции от Европа и Марица" приключи с провеждането на Национален събор за автентичен фолклор "От извора" през юни 2013 г.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Нагъл, по-нагъл - джип в "Капана"
Искаме 2 млн. лв. от държавата за един от стадионите на Пловдив
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард
Побългариха една от новоремонтираните улици в Пловдив
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).