В Пловдив: Емблематично място за снимки днес, през 20-те години на миналия век е било неузнаваемо

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
07:28 / 03.03.2024
15258
Снимка, публикуваната във фейсбук групата на Пловдив, която ни изпраща в отминали времена, отново ни напомни за място, което днес е едно от най-любимите на пловдивчани, а и на гостите на града, видя Plovdiv24.bg.

Пламен Кочев от "Акция фото Пловдивъ" успява да ни отведе близо до стълбите на "Каменица", където днес е надписът "Together", емблема на титлата на Пловдив от 2019 година - "Европейска столица на културата". Ето какво пише той:

На снимката виждаме две улици: "Княз Александър I" и късата улица "11 август", позната ни като "италианската уличка", заради първите италиански машини за сладолед, които радваха мало и голямо. Въпреки неузнаваемия на пръв поглед вид, на тази снимка почти всички сгради са се запазили до днес.

Хотел "Империал" първоначално е носил името "Берлинъ". Под него е била сладкарница "Милка", която на по-късни снимки виждаме с името "Савоя".

Над сладкарницата е било място за монтиране на рекламни плакати за филмите, които са представяни в пловдивските киносалони.

На снимката виждаме реклама на филмите "Годините на любов" и "Пясъчната графиня". И двата са произведени през 1928 г., което ме кара да датирам снимката. И да са закъсняли с години, докато дойдат до нас, това е без значение.

Защото ниските магазини, вляво на преден план, са построени през 1923 г. от аптекаря Нешо Чипев, който е притежавал имота, заедно с къщата си, чийто калкан виждаме в съседство.

Тази група магазини е била известна под името "Чипев базар". Те са съборени през 1960 г. за да се изградят стълбите, които е трябвало да отведат разхождащите се към ресторанта на върха на Сахат тепе. Днес ги знаем като "стълбите на Каменица", пред които е статуята на Михаил Димитров Тодоров (Мильо).

Малко по-нататък, на същия тротоар, виждаме подобна група ниски магазинчета. Тях са заменили с представителната къща в розово, която днес стои отляво на търговски център "Екзелсиор", който през 1912 г. Едмондо Вакаро построява като кинотеатър "Екзелсиор" - първата сграда в Пловдив, строена специално за кинопрожекции.

Забелязвате дървените стълбове по протежение на улицата. Това са стълбовете на телефонните и телеграфните кабели, които са излизали от сградата на Централна поща, която е била в непосредствена близост (вляво, извън кадъра).

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Затваряйте прозорците! Пожар в Маноле, при който гори патешка тор...
Специална комисия следи строителството и парите за стадион "Локом...
Община Пловдив дарява последния имот на АПИ за финалното довършва...
Доста амбициозна програма за ремонти на район "Западен" - лек гаф...
Култово! В Пловдив автобус върви по 4 линии наведнъж, пътниците п...
Район "Южен" с нова придобивка за над 350 000 лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).