ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В Пловдив: Караш с превишена скорост, след минути получаваш на телефона глобата
Автор: Ивет Калчишкова 19:30 / 27.07.2024Коментари (5)50803
© Plovdiv24.bg
Няколко интересни проекта, свързани с дигитализицията и видеонаблюдението в Пловдив, ще се реализират следващите месеци и години.

Възможно е след време с един клик да можем да платим глоба за превишена скорост или да получим по дигитален начин нужен документ от администрацията в община Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Първият проект е с наименованието "Средна скорост". По думите на заместник-кмета по "Дигитализация, европейски проекти и бизнес развитие" Владимир Темелков първо трябва да бъде приет конкретен закон на национално ниво за градската среда. Той вече е внесен от юриста Георги Георгиев.

Идеята му  е да се засича средната скорост и голяма част от приходите да идват в община Пловдив, както и в тези на национално ниво.

Темелков уточни, че за да се случи това, трябва да имаме подходящо видеонаблюдение на територията на Пловдив. По първоначалните изчисления в проекта ще са включени от 1500 до 2000 камери, но все още бройката се изяснява.

Как ще действа системата? Камерите ще следят и улавят всички нарушители по пътищата, пешеходните пътеки и велоалеите в града, а след това чрез бъдещата единна мобилна платформа ще получат известие за глобата, която трябва да заплатят.

"Когато преминете отнякъде с превишена скорост, след минути на телефона си ще получите известие за глобата. Ще имате възможността с един клик да платите с отстъпка. Така 70% отиват в касата на община Пловдив, а 30% в касата на националния бюджет."

Той даде пример с подобна услуга в Европа, където събираемостта се е покачила с 35%. На мнение е, че чрез иновацията хората ще спестят от време, банкови такси и допълнителни разходи при една ходене лично в дадена институция. 

Най-реалистичният срок за заработването на системата за единната мобилна платформа е от 12 до 14 месеца, а тази за видеонаблюдението в рамките на 18 месеца от днешна дата.

"За момента сме свалил локаците на всяка една камера в града. Не се знаеше каква е бройката на камерите, нито с какъв хардуер и софтуер разполагаме. Камерите няма да бъдат само за скорост, а ще дават сигурност на хората".

По думите му софтуерът ще информира за престъпление автоматично към МВР. Жилищните комплекси, които имат камери, също ще могат да влязат в проекта.

"Много престъпления не могат да се разрешават не поради липсата на капацитет в МВР, а просто нямаме добро видеонаблюдение.", заключи Темелков.

Друг важен проект технологичен проект ще бъде изграждането на нова система на трафика с включен изкуствен интелект.

"От 30 дни работим по тази система и основно върху светлинната сигнализацията на светофарите и по-скоро върху зеленото. Червеното по закон не можем да го коригираме. Динамично ще се сменя зелената светлина и сигналът ще се прехвърля от една кръстовище към друго и така няма да има трафик. Трябва да се гледа на целия град, като една голяма екосистема, а не като индивидуални кръстовища."

Според Темелков третият фундаментален проект е географска информационна система, която ще пречупи хартиения манталитет в община Пловдив.

"Работя по този проект от първия ден, откакто съм заместник-кмет. На финалната права на съгласуването му сме с Министерството на електронното управление и обявяването на общестявата поръчка. Много важна част от услугата е базата данни, която трябва да съберем за Пловдив. Всичко ще се случи в рамките на няколко месеца, просто трябва да се сканира наличната информация на хартия от 20 години назад и ще я пуснем веднага в употреба", каза той.

Тази система ще даде на гражданите информация от всички звена с конкретни срокове и по този начин ще се облекчи администрацията.

"Умственият потенциал на хората изтича в носене и папки и подписване на хартия."

Заместник-кметът Темелков е убеден в ефективността на отделните проекти, но в цялост те също си взаимодействаят. Той допълни, че поетапно ще се работи по тях, но в края на мандата му ще се усети пълният капацитет на услугите.

"Нарушителите няма да могат да обжалват глобите, с времето ще се натрупват и лихви и хората ще видят, че законите работят".


Още по темата: общо новини по темата: 70
10.07.2024 »
15.06.2024 »
13.06.2024 »
22.05.2024 »
21.05.2024 »
06.04.2024 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Еййй,сетиха се! Защото в Пловдив се кара с 200,особено вечер,когато трафикът е понамалял.Но и през дена се намират джигити на които не им пука и карат с непозволена скорост!Други спират на пешеходните пътеки,докато чакат на светофар.А за паркираните коли навсякъде и от които не може да се върви нормално да не говорим!И на паркингите е ужасно!Нетърпими шум,вибрации клаксони!Има ли подземни паркинги в Пловдив и колко са!?Не,аз поне не знам да има!Пълна лудница е!Колите и моторите са потенциални убийци!Доказва се всеки ден!Необходими са строги мерки,а не да ги успокоявате"горките"шофьори колко лесно могат да си платят глобата!Това просто е глупаво и смешно!
0
 
 
Знам, че в Китай всеки гражданин и пребиваващ е вкаран в система за лицево разпознаване и проследяване с изкуствен интелект. Ето какво ми разказа chatGPT: В Китай системата за лицево разпознаване и следене на гражданите е силно развита и обширна. Тя е част от по-широката система за социален контрол, която включва също и социалния кредитен рейтинг. Ето някои ключови аспекти на тази система: Масово наблюдение: В Китай има милиони камери, инсталирани на обществени места, които използват технологии за лицево разпознаване. Тези камери са разположени в градове, на кръстовища, в паркове, в обществения транспорт и дори в училища. Камерите могат да разпознават лица в реално време и да ги сравняват с бази данни, съдържащи снимки на заподозрени престъпници или други лица от интерес. Технология и точност: Китай е водещ в разработката и внедряването на напреднали технологии за лицево разпознаване. Технологията използва алгоритми за машинно обучение и изкуствен интелект, за да разпознава лица с висока точност, дори при лоши условия на осветление или с маскировка. Технологията може да анализира различни черти на лицето като разстояния между очите, формата на носа и други уникални характеристики. Социален кредитен рейтинг: Лицевото разпознаване е интегрирано със социалния кредитен рейтинг в Китай, който оценява поведението на гражданите. Лицата могат да бъдат наказвани за различни провинения, като например неспазване на правилата за движение, участие в протести, лоши кредитни истории и други. Наказанията могат да включват ограничения върху пътувания, понижаване на социалния кредитен рейтинг, трудности при намирането на работа или получаване на кредити. Превенция на престъпления: Системата за лицево разпознаване се използва също за превенция на престъпления и терористични атаки. Тя може бързо да идентифицира и проследи подозрителни лица или действия. Например, в района на Синдзян, където живеят много уйгури, системата е особено строга и се използва за проследяване и контрол на етническите малцинства. Притеснения и критики: Въпреки че системата има потенциала да повиши сигурността, тя също така предизвиква сериозни притеснения относно неприкосновеността на личния живот и човешките права. Критиците твърдят, че масовото наблюдение и използването на лицево разпознаване нарушава основните права на гражданите и създава усещане за постоянно наблюдение и контрол. Китайската система за лицево разпознаване и наблюдение е впечатляваща по своите мащаби и технологични възможности, но тя също така повдига важни въпроси относно баланса между сигурността и личната свобода.
0
 
 
Я пак..нарушителите няма да имат право да обжалват??? От кога и как така??
+5
 
 
Той първо да пусне електронното таксуване на автобусите и да оправи умрелите табла по спирките, пък после да говори за научна фантастика в Пловдив.
0
 
 
Хайде почнете с камери за скорост поне на светофарите, после на големите булеварди (като 6-ти септември) където всяка вечер хвърчат мамини синчета, и чак тогава тръгвайте да слагате 2000 камери дето да следят и пешеходците... Явно има апетитна държавна поръчка за печелене, интересно дали ИТ фирмата на Темелков случайно ще я спечели? А може би някоя приятелска? Да видим
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: