В Пловдив домашната лютеница излиза по-скъпо от купешката
Пловдивчани масово купуват лютеница на едро от "Метро" и "Билла", вместо да я варят сами, твърди в днешния си брой в-к "Стандарт". Сметките показват, че приготвената в домашни условия смес от смлени чушки и домати излиза с 30-40% по-скъпо от тази в магазина. В момента в хипермаркетите за 1,60 лв. може да се купи готов продукт в разфасовки от 750 г. За сравнение, същото количество домашна лютеница излиза около 2,50 лв. за килограм. Дори тази цена се постига само ако домакинята купи домати за консерви, които са по 50 ст. килото. Червените чушки на пазара в Пловдив пък не падат под 1 лв. за килограм. Като се добавят патладжани, захар, олио и подправки, се вижда, че вече не е изгодно да се вари лютеница в градски условия. На сметка този вид зимнина могат да си приготвят само производителите на домати и пипер по селата, твърдят пловдивчанки. Поне 2 лева пък излиза буркан печени чушки. Зеленчукът се продава от 70 ст. до 1 лв. за килограм. В един буркан могат да се наредят 2 кг чушки. Като се прибавят копър, чесън, капачки и ток, цената на буркан стига около 2 лв. Доста по-евтино и практично ще ви излезе, ако замразявате зеленчуците във фризера. От няколко години насам хладилникът измести затварянето на традиционните буркани. В него зеленчуците се запазват пресни и могат да се консумират по всяко време на годината. Освен това при слагането на зеленчуци във фризера няма риск бурканът да се счупи, капачката да не е хубава или оцетът да е развален.