ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В Пловдив две дами и кавалер се съревновават за най-добрия специалист по виното | ||||||
| ||||||
Сред номинираните за Енолог на 2023 година е инж. Светла Рошлева, която завършва Университета по хранителни технологии /тогава ВИХВП/ преди 26 години. Стартира своята кариера във "Винекс Славянци“, където придобива своя професионален опит и любов към създаването на вина. През 2010 година е енолог във ВИ "Розова долина“ в Карлово, а от 2014-та името й се свързва с Винарна "Зеланос“. Работила е като мениджър "Продажби“ на енологични продукти. Светла Рошлева оприличава своята същност с Пино Гри и казва, че би споделила чаша шампанско с харизматичния Киану Рийвс. Втората номинация е за Елизабет Портева. Тя е представител на новото поколение винари и е едно от разпознаваемите лица на българското вино. Завършила е "Технология на виното“ в УХТ и специализира в България и Нова Зеландия. Елизабет Портева е четвърто поколение винар и от 2013 година е енолог във Винарна "Бендида“, създадена от нейния прадядо в пловдивското село Брестовица. "Философията ми е да работя с български местни сортове – предимно Рубин и Мавруд, характерни за региона на Пловдив, по възможно най-щадящ метод, без добавки и филтриране“, споделя Елизабет Портева. Тя се вдъхновява, когато експериментира. От 2015 г. сътворява вина с минимална интервенция, натурални вина. Те са част от авторската й микро серия "by Elizabet“. Консултира изби и обучава винари в желанието си да бъде в помощ на българското винарство. Третата номинация е за инж. Димитър Димитров. От 26 години се занимава с вино, след като завършва УХТ и приема професията си за призвание. "Не съм съжалявал никога за избора си. И двамата ми дядовци са били винари, отглеждали са лозя в Северна България. Вече 30 години съм в Пловдив, като започнах работа като технолог в "Нов живот“ в Брестовица, а по-късно професионалният ми път бе свързан 18 години с "Винпром Асеновград“. От 2018 г. работя за френската компания Marie Brizard“, сподели инж. Димитров. За него тайната да се прави хубаво вино е любов. "Любовта вдъхва живот. Майсторлъкът си е майсторлък. Ако нямаш желанието да вдъхнеш живот на виното, колкото и майстор да си, няма да се получи“, коментира Димитър Димитров. Той е на мнение, че хубаво вино може да се направи от всякакви сортове. Приветства любителите, които с желание създават вина и продължават традициите на предците си. "В селата използват директни сортове и правят домашно вино. От такова грозде и моите дядовци правиха вино. У нас преди години бяха популярни Алиготе, Юни блан, Ркацители, Памид – сортове с големи добиви, от които са създавали ентри левъл вина. Впоследствие част от тях преминават за производство на конячни вина, но последните години се налагат модерни тенденции“, каза Димитров. Той е не само добре познато име в бранша, но е и от знаковите лица, които развиват и популяризират асеновградския Мавруд през последните 20 години. За 8-ма поредна година УС на Съюза на енолозите в България ще връчи награда "Млад енолог“ на обещаващ технолог. Победителят в конкурса "Енолог на годината“ ще стане известен на 21 февруари 2024 г. от 17 часа в Конгресния център на Международен панаир Пловдив. |
Още по темата: | общо новини по темата: 22 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Пловдив:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Драстично отслабналият Геро се оказа нежелан от телевизиите
14:51 / 24.11.2024
"УниКредит Булбанк" предупреди клиентите си
14:08 / 25.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета