В Пловдив отбелязват Деня на майстора

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:04 / 10.12.2013
1258
Регионален етнографски музей - Пловдив и Задругата на майсторите на народни художествени занаяти - Пловдив имат удоволствието да Ви поканят на поредното отбелязване на еснафския празник "Св. Спиридон" (12 декември 2013 г.), четвъртък, от 11.00 часа в двора на РЕМ - Пловдив.

Денят на Св. Спиридон е известен в страната като "Денят на майсторите". Почита се като закрилник на грънчари, обущари, керемидчии, тухлари, абаджии, терзии, казанджии и изобщо на всички занаятчии. Според няколко местни легенди самият той някога бил обущар, абаджия или грънчар.

За празника

В Пловдив по традиция Общото занаятчийско сдружение празнува на Св. Спиридон. В края на ХІХ в. етнографът Димитър Маринов отбелязва, че "всякой еснаф има в годината по един светец, който се счита за покровител на еснафа и занятието, и на деня на тоя светец празнуват. Когато се наближи този еснафски празник, чаушинът на еснафа, по заповед на устабашията ще тръгне от дюкян на дюкян с еснафската кутия, за да събира пари, които са нужни, за да се отпразнува службата еснафска". 

"Туй празнуване някога е ставало така: На самия празник ще направят коливо, украсено и нашарено, и ще го отнесат в черква, за здраве". Цялата процесия била съпроводена от музиканти и множество граждани. Празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия.

"След като се свърши литургията, свещеникът ще прикади коливото и хляба, като спомене за здраве имената на майсторите и баш-калфите. През тия два дни всичките дукяни на тоя еснаф трябва да бъдат обезателно затворени и всичките майстори и калфи трябва да присъствуват на повечерието на двете св. Литургии, защото ако светецът не бъде почетен, той вдига покровителската си ръка от занаят, еснаф и майстори".

Част от еснафския празник бил и т.н. тестир - провъзгласяването на калфите за майстори. Тук устабашията (най-стария и почитан майстор) се обръщал към издържалите изпита нови майстори, държал им напътствена реч, препасвал ги през рамо с червен пояс, защото "който не е препасан с пояс, няма право да отваря самостоятелен дюкян".

В чест на светеца, еснафът закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и всички сядали на обща трапеза или казано "в кратце", КАНИМ всички майстори, гости на музея и пловдивските граждани на:

• Празнично шествие от музея до съборния храм "Св. Богородица" - 11.00 ч.
• Празнична литургия в църквата "Св. Богородица" - 11.30 ч.
• Посвещаване в майсторско звание (тестерлик) на новоприетите - 12.30 ч.
• Откриване на изложба, посветена на майсторите, отличени с награди на национални изложения в страната през 2013 г. - 12.30 ч.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"
Битката на Денис срещу коварното заболяване продължава, даряват о...
Пловдив се включва в "Общата молитва за мир"
Днес затварят за движение булевард в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).