ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В Пловдив отбелязват Деня на майстора
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:00 / 12.12.2013Коментари (0)1326
©
Регионален етнографски музей - Пловдив и Задругата на майсторите на народни художествени занаяти - Пловдив имат удоволствието да Ви поканят на поредното отбелязване на еснафския празник "Св. Спиридон" днес, 12 декември 2013 г., от 11.00 часа в двора на РЕМ - Пловдив.

Денят на Св. Спиридон е известен в страната като "Денят на майсторите". Почита се като закрилник на грънчари, обущари, керемидчии, тухлари, абаджии, терзии, казанджии и изобщо на всички занаятчии. Според няколко местни легенди самият той някога бил обущар, абаджия или грънчар.

За празника

В Пловдив по традиция Общото занаятчийско сдружение празнува на Св. Спиридон. В края на ХІХ в. етнографът Димитър Маринов отбелязва, че "всякой еснаф има в годината по един светец, който се счита за покровител на еснафа и занятието, и на деня на тоя светец празнуват. Когато се наближи този еснафски празник, чаушинът на еснафа, по заповед на устабашията ще тръгне от дюкян на дюкян с еснафската кутия, за да събира пари, които са нужни, за да се отпразнува службата еснафска". 

"Туй празнуване някога е ставало така: На самия празник ще направят коливо, украсено и нашарено, и ще го отнесат в черква, за здраве". Цялата процесия била съпроводена от музиканти и множество граждани. Празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия.

"След като се свърши литургията, свещеникът ще прикади коливото и хляба, като спомене за здраве имената на майсторите и баш-калфите. През тия два дни всичките дукяни на тоя еснаф трябва да бъдат обезателно затворени и всичките майстори и калфи трябва да присъствуват на повечерието на двете св. Литургии, защото ако светецът не бъде почетен, той вдига покровителската си ръка от занаят, еснаф и майстори".

Част от еснафския празник бил и т.н. тестир - провъзгласяването на калфите за майстори. Тук устабашията (най-стария и почитан майстор) се обръщал към издържалите изпита нови майстори, държал им напътствена реч, препасвал ги през рамо с червен пояс, защото "който не е препасан с пояс, няма право да отваря самостоятелен дюкян".

В чест на светеца, еснафът закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и всички сядали на обща трапеза или казано "в кратце", КАНИМ всички майстори, гости на музея и пловдивските граждани на:

• Празнично шествие от музея до съборния храм "Св. Богородица" - 11.00 ч.
• Празнична литургия в църквата "Св. Богородица" - 11.30 ч.
• Посвещаване в майсторско звание (тестерлик) на новоприетите - 12.30 ч.
• Откриване на изложба, посветена на майсторите, отличени с награди на национални изложения в страната през 2013 г. - 12.30 ч.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Водна криза
Кауза Колежа
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: