В Пловдив показаха амулет на 18 века, който връщал половата мощ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:21 / 11.11.2012
1961
Миниатюрен амулет във формата на мъжки полов орган, който вдига половата мощ на силната половина от човечеството, показаха на нумизматична изложба в Пловдив. В това са вярвали древните обитатели на българските земи още през III век от новата ера. Освен с този амулет, за да повишат половата си мощ, те се кичили и с други откровено сексуални амулети. При част от тях в позите участват хора с животни, в чиито образи уж били превъплътени богове.

Талисманът с мъжкото достойнство е част от колекцията с антични средновековни амулети и печати на Росица Манолева, с която тя участва в първата национална нумизматична изложба "Ние пазителите" в Пловдив. Наред с нейните експонати са показани и други 20 частни колекции на 15 нумизмати от цялата страна. Това съобщи председателят на нумизматичното дружество "Филипопол" Петър Неделев. Той уточни, че идеята за изложбата, която е инициатива на Регионалния исторически музей и на местната община, е възникнала спонтанно. 

До момента обаче в Пловдив никога нумизмати не са показвали тайните си колекции и голяма част от експонатите се вадят за първи път пред широката публика.

"Така се дава достъп на науката да се запознае с тях и да ги обработи. Например никога до момента не са показвани античните средновековни амулети и печати от колекцията на Росица Манолева. Те не са описани и голяма част от тях не са публикувани до момента", каза Неделев.

Муската с мъжкия полов орган е голяма едва 10 на 12 милиметра. Малко под нея на стелажа се мъдри друг талисман, който вероятно също е бил носен за полова мощ и е изпълнявал ролята на печат. На едната му страна в еротична поза са изобразени Леда и Зевс, който се е превъплътил в образа на лебед.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
С множество събития в Пловдив бе почетена 116-та годишнина от обя...
Тримата задържани с америций не знаели, че е радиоктивен, а само,...
В къща в Пловдив откриха още една плочка, източник на йонизиращо ...
В Пловдив направиха възстановка на събитията от 1908 г.
Пловдив отбелязва 116 години от обявяването на Независимостта на ...
Читател: Кой пуска това? Пречи на съня и е отровно!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).