ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В Пловдив разработват женски изкуствен интелект
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:57 / 11.06.2024Коментари (0)2193
©
Може ли да има женски изкуствен интелект? Доцент д-р Мария Маринова – преподавател в Техническия университет във факултет "Компютърни системи и технологии и Вълко Милев – програмист и неин дипломант имат общ проект за изкуствен интелект. Нарекли са го "Ева“.

Двамата започват работа по проект "Ева“ през 2023 година. Налага им се да навлязат в "непознати води“, за да получат и да предадат на "Ева“ нови познания. Доцент Маринова например се занимава с поведенческа психология и самообучаващи алгоритми, а Вълко Милев изучава автоенкодери, които са вид изкуствен интелект, извличащ най-важната информация от различни данни, които понякога са милиарди.

Чрез Техническия университет – филиал Пловдив двамата учени кандидатстват за достъп до суперкомпютър в БАН, за да почнат да правят милиардните си изчисления в реално време.

Доцент д-р Мария Маринова споделя: "Изкуствен интелект на жена е и малка закачка. Вярно е обаче, че женското съзнание и мъжкото съзнание обработват информация за заобикалящия ни свят по малко по-различен начин. Защото го възприемат по различен начин. Факт е, че сме по-емоционални. Но изкуственият интелект няма пол. Обаче софтуерът, който колегата ми пише, може в един момент да се модифицира, така че да бъде по-емоционално погледната информацията, пречупена през филтър, написан като код с определени параметри.“

Доцент Маринова е убедена, че ако има женски изкуствен интелект бъдещият свят би станал по-справедлив, защото ще бъде по-обгрижван. В днешно време сме научили роботи да убиват хора, за да се спечели война. "Ева“ обаче никога няма да си помисли да убива.

"Като учен смятам, че изкуственият интелект никога няма да достигне до ниво да взема самостоятелно решения. Винаги ще има човек, който да му дава инструкции какво да прави и какво да не прави. Няма да стане самостоятелно съзнание. Макар че моят колега е на точно противоположното мнение.“ - споделя доцент д-р Мария Маринова.

Вълко Милев завършва Техническия университет - филиал Пловдив специалност "Компютърни системи и технологии“. Кариерата му преминава през различни големи световни компании, докато се убеди, че може да направи нещо значимо сам. Занимавал се е с разработване на андроид приложения на алгоритми за стокова борса с верификация на процесори със стартъпи във Fintech, със събиране и обработка на данни от различни източници с mldevops.

"По проекта ни с доцент Маринова съм мислил още през 2021 година, като идеята ми дойде от моето изучаване на автоенкодерите. Те са вид изкуствен интелект, който се стреми да извлече най-важната информация от различни данни, които понякога са милиарди. Аз искам да извлека и нещо допълнително. Един от проблемите на изкуствения интелект е, че той не винаги разбира смисъла на даден проблем и понякога дава правилните отговори заради грешните причини.“ - казва Вълко Милев.

Младият българин споделя и черпи опит в групата Yannic Kilcher-discord, учени, разработчици и предприемачи в областта на изкуствения интелект. В тази група има хора от цял свят, от всички континенти. Всяка събота по едно и също време те си избират научна статия и я коментират. Това е ценно както за този, който е писал статията, така и за всички, които са я чели – чуват се много мнения, казва Вълко Милев. Той е бил няколко пъти лектор в групата и цени този свой опит.



"Тялото“ на "Ева“


Двамата разработчици на изкуствения интелект "Ева“ не могат да определят деня и часа на нейното "раждане“. Иначе казано не знаят кога ще завършат проекта си. Новият изкуствен интелект "Ева“ ще може да има приложение в разработката на програми. "Ева“ ще решава логически и абстрактни задачи – например прогнозирането на пазари и цени, разработка на инвестиционни програми. Доцент Маринова: "С "Ева“ човек ще може да си говори. При това интелектът на "Ева“ ще се съобразява с нивото на интелекта на събеседника, за да разговарят като равни. Но "Ева“ ще бъде отворена и към обучение от своя събеседник. Ако двата интелекта – на човека и на "Ева“ ще си говорят за поезия, човекът ще препоръчва на изкуствения интелект кои книги да прочете, кои нови книги заедно да прочетат.“

В последна сметка обаче дали "женският“ изкуствен интелект ще може да се сдобие с тяло на робот? Със сигурност да, като двамата учени още отсега обмислят как ще финансират този "женски“ робот. А дали този робот с изкуствения интелект няма да вземе да вреди на хората? Изкуственият интелект не е някаква нарочно лоша машина. Но не е задължително да бъде еднакво добра за всички, заключи Вълко Милев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Рокади в ДПС
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: