В Пловдив забраниха продажбата и употребата на пиротехнически изделия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:25 / 16.12.2013
2685
Кметът на Пловдив Иван Тотев издаде нарочна заповед с оглед спазване на обществения ред, недопускане на нещастни случаи и нарушаване на общественото спокойствие около и по време на предстоящите коледно-новогодишни празници. С документа се забранява:

1. Продажбата на пиротехнически изделия, забранени по смисъла на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, можещи да доведат до самонараняване или нараняване на други лица и увреждане на здравето.

2. Продажбата на пиротехнически изделия от физически или юридически лица, които не притежават надлежно издадено валидно разрешение за търговия с пиротехнически изделия по реда на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

3 Продажбата на фойерверки от категория 1 на лица под 12 години, от категория 2 - на лица под 16 години, и от категория 3 - на лица под 18 години по смисъла на чл.8, ал.2, т.1, букви "а", "б" и "в" от Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

4 Употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, храмове и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория 1, в закрити помещения. 

Тази забрана не се отнася за лица, притежаващи необходимата квалификация и правоспособност за безопасност на труда при взривни работи, при употреба на пиротехнически изделия за политически, спортни, религиозни, културни мероприятия и заснемане на филмови продукции, след уведомяване на съответното Районно управление на МВР по мястото на употребата им.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев разпореди още:

- да се засили контролът над търговските обекти на територията на Община Пловдив за стриктно спазване разпоредбите на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия по отношение на режима за търговия с пиротехнически изделия, предназначени за увеселителни цели; 

- да се засили контролът по спазване на изричната забрана за ползване на пиротехнически изделия, предназначени за увеселителни цели, без съответното разрешение издадено от Кмета на Община Пловдив или ресорен Заместник - кмет и в случаите на горепосочената т.4. 

Засиленият контрол ще се осъществи в периода от 16 декември 2013 г. до 05 януари 2014 г. Контролът по изпълнение на заповедта е възложен на Александър Държиков, заместник-кмет "Обществен ред и транспорт" в Община Пловдив и началниците на съответните полицейски управления.

Виж коментарите (2)

Още по темата (201):
21.03.2014 Демонтират ледената пързалка на Центъра
25.01.2014 Отчетоха бум на заемите по време на коледните и новогодишните празници
20.01.2014 Пловдивски ученици разчупиха новогодишна пита по гръцки обичай
17.01.2014 Наградиха авторите на най-атрактивните коледни украси в "Централен"
16.01.2014 Вече демонтират коледната украса в Пловдив
04.01.2014 Магазините опустяха в първите дни на новата година
Още новини от Новини от Пловдив:
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"
Битката на Денис срещу коварното заболяване продължава, даряват о...
Пловдив се включва в "Общата молитва за мир"
Днес затварят за движение булевард в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).