В Пловдив заработи единствен по рода си пациентски център

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:12 / 20.11.2013
2805
Първият по рода си в България "Пациентски център НАЕ", който ще консултира и обслужва семейства, засегнати от рядкото заболяване наследствен ангиоедем, бе открит днес. Официални гости на събитието бяха Георги Титюков - заместник-кмет "Спорт, младежки дейности и социална политика" и Веселина Ботева - директор на дирекция "Социална политика" в Община Пловдив. 

"Пожелавам на инициаторите на центъра и пациентите, които ще се възползват от услугите, да бъдат борбени и да вярват", заяви Георги Титюков и изрази надежда занапред да имат възможността да получават от държавата и институциите подкрепата, която заслужават. 

Пациентите ще бъдат консултирани от специалист УНГ, психолог, социален работник и свещеник, който ще прави православна психотерапия. При нужда социалният работник ще посещава фамилиите с НАЕ и ще се запознава в детайли с нуждите им и пречките, пред които са изправени болните. В бъдеще ще се предлагат и различни видове терапия /арт и музикотерапия/, за да се работи в посока на възстановяване на психическите травми при тези семейства.

Периодично ще се изработват и попълват анкетни карти за състоянието при болните на различни етапи от ползване на лечение и ще се следят резултатите от промяната им в начина на живот и личната интеграция.

Болестта наследствен ангиоедем се дължи на количествен и качествен дефицит на протеин от системата на комплимента, означаван като С 1-естеразен инхибитор. Това вещество осигурява стабилността на кръвоносните съдове в организма. Вследствие на тази нестабилност по цялото тяло се получават огромни и болезнени отоци. 

Центърът, който се намира в "Маркет Център" на ул. "Капитан Райчо"50 /ет.3/, ще е свързващо звено между пациента и здравните институции при осигуряване лечение на засегнатите от НАЕ в страната ни.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"
Битката на Денис срещу коварното заболяване продължава, даряват о...
Пловдив се включва в "Общата молитва за мир"
Днес затварят за движение булевард в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).