В Пловдивския панаир показват дронове

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:56 / 19.09.2024
1272
Цивилните приложения на въздушните роботи – дроновете, ще покажат учените от ИКИТ на БАН по време на Международен технически панаир 2024. 78-ото издание ще се проведе от 25 до 28 септември в Пловдивския панаир. Компании от 24 държави са заявили участие в най-старото индустриално изложение у нас. Акцент са технологичните умни решения в различни сектори и браншове.

"Дроновете предлагат все повече бързи качествени услуги“, изтъква проф. дтн Димо Зафиров от ИКИТ-БАН. По думите му ежедневното им използване като въздушен транспорт на малки и спешни пратки се разпространява в Африка, Азия, Америка и Ирландия. "Правят се успешни опити и в ЕС, но има проблеми с въвеждането на правила за тяхното движение във въздушното пространство“, уточнява той. Бизнесът все повече настоява за широкото им използване за различни услуги, което ще позволи безопасното, екологично и икономически изгодното им приложение. "До момента са създадени и изпитани голям брой безпилотни авиационни системи, които са способни да извършват бързи, сигурни и евтини услуги. Те могат да стартират след приемането на нормативна база, която да позволява широкото им приложение“, пояснява проф. Зафиров. 

Институтът за космически изследвания и технологии (ИКИТ– БАН) ще представи дронове за разнообразни граждански услуги. Експозицията от различни модели ще бъде разположена в Палата №3, Щанд N1. Посетителите ще могат да се запознаят с различни съвременни безпилотни авиационни системи и да обсъдят възможностите за производството и използването им.

В Института за космически изследвания и технологии на БАН се работи по Национална програма "Сигурност и отбрана“. За подготовка на необходимите специалисти се разработват учебни планове и програми за магистри и докторанти по проект SUDEM в рамките на Европейска програма ERASMUS+.  


Виж коментарите (0)

Още по темата (2):
29.08.2024 Специализирано изложение за енергийно обновяване на жилищни сгради
28.05.2024 Международен панаир Пловдив - домакин на най-мащабното и елитно събитие
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал до Plovdiv24.bg: Натъпкани сме като прасета, ще се задушим...
Пловдивчанин повдигна ризата на мъж, разкри измама на мафията от ...
Млад шофьор не спря на "Стоп", последва сблъсък с камион
Митрополит Николай прие новия директор на МВР Пловдив
По телефона от Пловдив: Ало, синът ти катастрофира и уби дете
В Пловдив има 212 000 регистрирани коли, още толкова влизат в гра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).