В УХТ дегустираха здравословни храни, стимулиращи човешкия мозък
Бивши и настоящи студенти от УХТ: | виж още |
|
В Унивeрситета по хранителни технологии за Европейската нощ на учените организираха "Научно кафене" с мото "Постиженията на младите изследователи - нови рецепти и технологии" и изложба дегустация "Храни, стимулиращи мозъка".
Докторанти представиха мултимедийно свои изследвания, посветени на актуални теми от сферата на храненето и получаването на храни.
Изложбата с дегустация впечатли гостите на УХТ. В създаването й участваха студенти, докторанти и преподаватели от катедрата "Хранене и туризъм". Посетителите забелязаха добрия дизайн на продуктите, аранжировката при тяхното представяне. Дегустаторите бързо установиха и високата стойност на вкусовите им качества.
В подготовката на храните от изложбата дегустация са използвани традиционни продукти, характерни за страната, като тученица, тахан, булгур, тиква. Те влияят върху оросяването на мозъка и подобряват дейността му. Всички тези продукти са част от националните особености на българската кухня и имат здравословен ефект върху човешкия мозък.
Идеята е да запазим традициите и да популяризираме съвременните начини за здравословно хранене, което е и начин на мислене, посочиха от катедра "Хранене и туризъм".
Докторанти от УХТ участваха в пътуваща академия - дефиле и изнесоха лекции в пловдивски училища.
"Нашата цел е да покажем, че науката може да бъде атрактивна", сподели в приветствието си проф. д.т.н. инж. Николай Менков, зам.-ректор по международната и информационната дейност на Унивeрситета по хранителни технологии.