ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В асеновградския случай всички чисти, само бащата виновен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:12 / 05.06.2009Коментари (0)4315
© BulPhoto
Резултатите от спешно направената поради големия обществен интерес, но детайлна проверка на окръжна прокуратура за начина, по който стана предаването на асеновградчанчетата Николета и Павел на майка им Барбара, бяха оповестени на пресконференция днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Проверката не засяга съдебното решение, което е довело до изпълнителното дело. Проучили сме действията на всички лица, участващи в процедурата при предаването. Събрали сме в оптимално кратки срокове всички материали по случая", предупреди прокурор Даниела Начева.

Съдебните решения могат да бъдат оспорвани само по съдебен път. Затова прокуратурата не може да взема отношение към тях. Постановленията на съда се изпълняват доброволно, а когато това не се случи, се образува изпълнително дело, припомниха от прокуратурата. Още на 13 март 2009 година е издаден изпълнителен лист в полза на майката полякиня на децата Барбара Василев. На 16 април е подадена молба за образуване на изпълнително дело в деловодството на частния съдебен изпълнител Кремена Демерджиева? На 27 април тя е отправила покана за доброволно предаване на децата от баща им Тодор Василев, насрочено за 18 май. На следващия ден, заедно с адвокатите си, Василев помолил изпълнението на делото да бъде отложено за срок, когато децата ще са приключили учебната година. Демерджиева се съобразила с желанието му и пренасочила делото за 25 май. На тази дата бащата извел децата без багаж и не дал възможност на психолога да разговаря достатъчно дълго с тях. Частният съдебен изпълнител отложил делото за следващия ден, като междувременно Тодор се противопоставил на възможността децата да се срещнат в присъствието на психолог с майка си, за да се адаптират и за да стане предаването им безболезнено.

Той бил предупреден, че ще последва принудително изпълнение. На следващия ден пред дома отишли частният съдебен изпълнител, психолог, служители от дирекция "Социално подпомагане", от отдел "Закрила на детето", полицейски служители. Половин час психологът говорил с бащата и децата. Децата обаче били смутени от многото граждани, които били дошли в двора на кооперацията. Барбара взела в ръце Павел, а нейната придружителка - Николета. Тогава Тодор Василев и майка му Мария Василева проявили агресивно поведение, Николета се хванала за дръжката на вратата, а Павел се скрил. Полицаите също действали професионално, защото не били употребили сила, въпреки че работата им била затруднена, дори внимателно отстранили налягалите на уличното платно хора, които искали да попречат на колата с Николета да тръгне.

Становището на окръжна прокуратура е, че всички длъжностни лица са действали съобразно със законите - няма неизпълнение, нарушение или превишаване на власт.

Тодор Василев е бил предупреждаван, че най-безболезнено за децата е било той доброволно да ги предаде на майка им в изпълнение на съдебното решение, а после по съдебен път да търси своите права. С действията си в случая, разбунил цяла България, той е нарушил чл. 270, ал. 1 и ч. 321, ал. 1 от Наказателния кодекс, което означава противозаконно възпрепятстване на институциите и хулиганство.

Въпреки че формално той е осъществил престъпление, прокуратурата е преценила, че тъй като то не създавало обществена опасност или е незначително, няма да образува досъдебно производство срещу бащата. Разбират, че неговата емоционалност се дължи на желанието децата му да останат при него. Все пак той ще бъде предупреден с писмен протокол да спазва законите на страната и влезлите в сила съдебни решения.

Прокурор Начева отказа да коментира всякакви други казуси, свързани със самото съдебно решение, а се концентрира само върху конкретните действия на всяко едно лице от разигралата се в Асеновград драма, което е било обект на проверката. Лично бащата не е бил разпитван, от него не са вземани обяснения, защото не е бил открит на посочения адрес. Прокуратурата обаче разполагала с достатъчно много информация, за да може да вземе своето становище.

Междувпрочем, малкият Павел, който доскоро беше укриван при роднини, вече е забелязан на разходки с баща си в Асеновград. Предполага се, че това е съвет от неговите адвокати, тъй като, за да отведе Барбара и сина си в Полша, тя ще трябва да иска образуването на ново изпълнително дело. Съдия-изпълнителката Демерджиева смятала, че вече е приключила своята работа.


(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 31
06.02.2010 »
23.10.2009 »
22.08.2009 »
21.08.2009 »
21.08.2009 »
20.08.2009 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Сцена на кръстопът 2024
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: