ВУЗ в Пловдив, за да пести от ток, спира занятия през зимата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:44 / 25.06.2024
6030
Университетът по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив взима мерки за оптимизиране на разходите за издръжка на учебното заведение. Това става ясно от Проект на Решение на Министерския съвет.

Държавната субсидия за издръжка на обучението на УХТ за последните три години е 6.6 млн. лв. за 2021 г., 7 млн. лв. за 2022 г., и 8.1 млн. лв. за 2023 г.

Към настоящия момент структурата на УХТ Пловдив включва три факултета и един департамент. Общият брой на катедрите е 27. Преподавателският състав е 197 души, от които: 28 професори, 90 доценти, 52 главни асистенти, 15 асистенти, 7 старши преподаватели и 5 преподаватели.

Административният и помощен персонал е общо 147. Обучаваните студенти са над 2 000 за учебната 2023/2024 година. Освен оптимизация на броя на служителите в УХТ - Пловдив, предвидени за реализация са и следните структурни промени:

1. Извършеният анализ показа, че повечето от специалностите нямат достатъчно прием за да бъдат финансово обосновани. Това налага оптимизиране на учебните планове, като всички лекции по общообразователните дисциплини да бъдат провеждани в потоци. Специалните дисциплини, които се преподават на различни специалности, да бъдат обединени също в потоци.

2. Преструктуриране в Университета съгласно ЗВО и ЗРАС, включващо и оптимизиране на броя на катедрите.

3. Продължаване дигитализацията на дейностите в УХТ – Пловдив – пълноценно внедряване на системата "Дигитален университет“, включително електронна главна книга и електронна студентска книжка. От предстоящите структурни промени съставът на УХТ - Пловдив ще се намали, като преподавателите на основен трудов договор с 8 - часов работен ден ще са около 175, а административният и помощен персонал около 130. Оптимизирането ще е с 11%.

Мерки за оптимизиране на разходите за издръжка:

1. Намаляване на потреблението на ел. енергия и топлоенергия, включително посредством промяна в графика на учебния процес с цел през част от месеците декември и януари да не се провежда обучение.

2. Намаляване на разходите за външни услуги.

3. Прекратяване дейността на Спортно-оздравителна база "Батак“.

Мерки за увеличаване на приходите:

1. Продължаване на дейностите по привличане на кандидат-студенти сред завършващите. Прилагане на нови форми на комуникация със завършващите средно образование – открити лекции и практически демонстрации пред ученици, водени от академични преподаватели; увеличаване на броя на участниците в състезанието "Млади изследователи"; задълбочаване на контактите с партньори от бизнеса и включването им в кандидатстудентската кампания.

2. Привличане на чуждестранни студенти в бакалавърски и магистърски програми на английски език – увеличение на броя обучавани с 50%.

3. Предоставяне на образователни услуги и проектна дейност – увеличение на приходите с минимум 20%.

4. Привличане на федерации, спортни клубове, неправителствени организации и др. в базата на УХТ - Пловдив.

5. Популяризиране на възможностите за настаняване на посетители на хотелски начала и за провеждане на турнири, спортни лагери, семинари и др.

6. Отдаване под наем на всички неизползвани активи със стопанско предназначение, собственост на УХТ - Пловдив

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Пловдив:
Шофирайте внимателно! Бурята събори дърво на Околовръстното на Пл...
Мощната буря стигна и до Пловдив
Аптеките в Пловдив затварят утре!
Седмокласник от Математическата в Пловдив отвя конкуренцията
Издирват мъж, снимал с телефона си клиентка в пробна в пловдивски...
Тези са шестте училища в Пловдив с най-нисък резултат от НВО след...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).