ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Вестници стартират незаконен и нелоялен проект, твърдят книгоиздатели
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:52 / 28.03.2005Коментари (2)1039
©
Участниците в провелата се в Пловдив Национална среща на българските книгоиздатели, книгоразпространители, литературни агенти и библиотеки единодушно приеха отворено писмо до медиите и българските държавни институции, в което изразяват тревогата си относно кампанията на вестниците “Труд” и "24 часа" да "продават книги по нов за българския пазар начин - чрез огромната мрежа на вестникарските павилиони”.
Както е известно, двата всекидневника обявиха старта на кампания, в рамките на която, купувайки си вестник, всеки може да закупи и книга на световноизвестен автор на немилими за българския пазар цени.
От Асоциация “Българска книга” са категорични, че подобна търговия на книги е незаконна: ''Законодателят (Наредба №4 за отчитане на продажбите в търговските обекти) е задължил местата за продажба на книги да разполагат с касови апарати с цел строга данъчна отчетност. А продажбата на книги е забранена във вестникарските павилиони, които нямат касов апарат. И ето че сега сме изправени пред прецедент, при който контролът на продажбите на книги става невъзможен, а положението на отделните субекти в бранша – неравностойно. Създават се и условия за вторичен пазар, който е незаконен. Не се ли нарушават поне три закона на Република България - Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за данък добавена стойност и Закона за защита на конкуренцията," питат авторите на писмото.
Според тях е незаконно също първата от поредицата книги да бъде подарък, както е обещано, защото това попада под ударите на закона като нелоялна конкуренция. Членовете на Асоциацията изразяват възмущението си и от друг израз на нелоялна конкуренция - при рекламата на новата кампания се посочва, че книгите на българските книгоиздателства се разпадали при четене и преводите им били лоши. "Защо се забравя че същите тези преводи са използвани и в този проект. Не можеш да се представяш за радетел на книгата, като паралелно с това петниш образа на гилдията, в която е ангажиран трудът на хиляди хора," се казва в писмото
''Години наред българската книга страда от липсата на заинтересованост от страна на държавата и за нея се плаща ДДС като за най-обикновена стока. Европейската практика показва, че данъчната ставка за книгите се движи между 0 и 5 процента, а у нас, въпреки многократните апели на Асоциацията, тя е 20%. В България четенето на книги се облага с данък - за разлика от развитите европейски страни'', се казва още в писмото.
Допълнителна информация по случая съобщава в-к "Монитор". Идеята за промоцията е на шефовете на ВАЦ, които са предложили на испанците вестниците си у нас като носител за книгите им, обясниха участници в пловдивската среща, пише изданието. Продажбата на книги с опаковка от вестници ще предизвика сериозна криза в издателския бранш и ще съсипе пазара, смятат те и са категорични, че зад филантропския проект стоят кормерсиални цели. Според книгоразпространители, заложената печалба от проекта "Книгите са винаги на мода" е 14 милиона лева.
Първата поредица от 30 книги, която сега ВАЦ-овите издания рекламират, всъщност е част от програма за издаване на 60 книги, която след това ще бъде разширена. Заради отказа на няколко български издателства да им дадат правата си върху книги като "Къщата на духовете", "Майсторът и Маргарита", за книги на Кафка и купуването след шантажи на правата за "Името на розата" стартът на проекта се е забавил с шест месеца. Това не е търговска инициатива, а чиста далавера, реагираха остро членовете на асоциацията. Според тях, ако министерството на финансите и Главна данъчна дирекция си затворят очите за продажбата на книги по реповете, трябва да освободят и книжарниците от касови апарати. Дъмпинговите цени, липсата на контрол върху тиража и заобикаляне плащането на ДДС създават неравностойно положение в пазара на книги у нас. Очакванията са германо-испанската поредица да захрани за дълго вторичния пазар. Поне две години след това книгоразпространителите у нас ще хълцат, без да могат да поемат глътка въздух, заяви един от участниците в срещата.
От реализацията на проекта на ВАЦ нито стотинка няма да остане в България. Книгите са отпечатани във Франция, а с огромните тиражи те ще отклонят голяма част от финансовия ресурс, който българският читател традиционно отделя от бюджета си за художествена литература. Натрупаната печалба след това ще бъде изнесена от България.
В интервю за вестника собственикът на издателство "Хермес" Стою Вартоломеев коментира: "Влиза се грубо в една държава с дъмпинг, с подаръци на книги, за да се ударят не по-малко от 500 издатели и търговци на книги, които работят почтено. Това поставя в неравностойно положение българските печатници, издатели и разпространители. Смятам, че това е един опит да се влезе през задния двор на книгоиздаването у нас и да се превземе пазарът"
"Твърди, се че зад тази програма стои европейски фонд, който налива парите. И се питам, ако има действително такава програма, защото парите не се дават на съответната държава и там да се обявят конкурси за отпечатване и разпространение? Истината е, че един голям левов ресурс ще бъде изтеглен от джоба на българите и ще бъде изнесен в чужбина. За това е нашият протест," допълва издателят.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
no name
на 29.03.2005 г.
0
 
 
A kakvo praviha tezi izdatelstva tolkova godini ?Sega se setiha che i na tozi pazar shte ima konkurencia.Izgrajdaha si gildia?!
Za tolkova godini nishto - za da stanat edna kniga po-dostapna.Neka hak im e zashtoto izdatelstwa i pechatnici si napraviha ne sluchanii hora koito si misliha che tova shte podaljava vechno.Intelektualski kragove.....strahlivci.Jalko za bulgarskia chitatel.I pak darjavata e vinovna nali.....
Aнонимен
на 28.03.2005 г.
0
 
 
Tosho Toshev otdavna treashe da bude obesen!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Първа лига, сезон 2024/2025
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: