ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Вицеевропейски шампиони по карате правят роботи в Техническия университет – филиал Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:06 / 04.11.2023Коментари (0)3125
Братята близнаци Джанет и Джейхан Идриз са второкурсници с отличен успех по специалността "Автоматика“ в Техническия университет – филиал Пловдив и европейски вицешампиони в спорта карате. Как съчетават висшите инженерни науки с високото спортно майсторство? Денят на братя Идриз е точно разписан и не търпи изменения – 2 часа тренировки, пътуване от Асеновград до университета, лекции и упражнения, монтаж на учебни роботи, самостоятелна работа с новия учебен материал. "В нашето семейство ние с брат ми сме първото поколение, което поема по пътя на инженерните науки. Избрахме си специалността "Автоматизация“ с много търсене и много проучване. От 11 клас като ученици в Професионалната гимназия по електроника и електротехника започнахме да търсим своята професия. Решихме, че бъдещето е в автоматизацията. А със спорта успяхме да обиколим Европа и видяхме, че автоматизацията е насока в икономиката целия континент.“ - разказва Джанет Идриз.

Джейхан Идриз обобщава, че заедно с брат си учат една специалност, защото интересите им са еднакви, имат еднакви цели, стигнали са до общ извод как да изберат професионалния си път напред. “ Учим заедно и това е голямо предимство. Студентската ни група е от 16 души, а ние с брат ми сме първенци в специалността "Автоматизация“. На границата сме на пълното отличие и това ни е цел.

В университета на нас ни дават да грешим докато търсим правилното техническо решение на дадена задача. Стимулират ни да опитваме, оставят ни сами в дълбокото.

Нещо повече – пробваш ли, значи имаш желание да постигнеш нещо. Ценим подкрепата на нашите преподаватели в университета, независимо дали грешим или не.“ - казва Джейхан Идриз.

Невероятен финал – брат срещу брата

Джанет и Джейхан Идриз тренират в асеновградския карате клуб "Хамон“ от шесгодишни. И имат превъзходни резултаати не само в България, но и в Европа. Двамата са бронзови медалисти от Европейското първенство за мъже до 21 години през 2022 година. Трети са на Стария континент и в категорията "Ката. Европейските резултати мотивират братята Идриз да участват и в предстоящите световни и европейски универсиади, където ще представят своето висше училище – Техническия университет – филиал Пловдив. "През 2022 година завоювахме и защитихме нашите черни колани в България след 7-часов изпит. Ние сме първите трениращи спортисти от Асеновград с черни колани. През миналата година взехме участие в 3 състезания в тежка категория при мъже и успяхме да вземем медали във всяко от тях, аз бях втори. На финала се срещнахме двамата и беше невероятно преживяване.“ – спомня си Джейхан Идриз.

"Съвсем наскоро се прибрахме от Япония. Видяхме как живеят японците и как тренират нашия спорт. Това пътуване ни помогна както за спорта, така и за образованието. И дори за нашия живот, защото се срещнахме с много мотивирани хора. Те знаят къде искат да бъдат след година и дори след десет години. Това разбиране за живота много ни хареса и ще го следваме и ние.“ - заключи Джейхан Идриз.

Стъпки към изкуствен интелект

На въпроса какво са автоматизирали досега Джанет Идриз обяснява, че са направили "светофар“, а след това на едно PLC са написали код, който трябва докажеш своето своето присъствие с определен набор от команди като натискане на бутон или завъртане на ключ . Всичко това се пише на код, а предварително с сглобява. Интересно е, защото можем да видим машината отвътре и да разберем принципите на работа, казва Джанет.

Отскоро братя Идриз изработват и малки състезателни роботи в Клуба по роботика в Техническия университет – филиал Пловдив. И вече участват с тях в национални състезания в три категории: "Сумо“, "“Следване на линия“ и " 3D пъзел“. Правят своите малки роботи с удоволствие, а и защото считат, че това е подготовка за трети курс, когато ще учат специализиращ предмет "Изкуствен интелект и роботика“. "Искаме да учим в тази сфера, защото според нас бъдещето е в изкуствения интелект. Считаме, че той - роботът ще бъде помощник на човека, ще му помага в тежките и опасни физически дейности. Ще бъде по-добър от ръцете и от очите ни. Скоро ще дойде времето, когато ще управляваме робота пряко с мозъка си.“ - прогнозират братя Идриз и искат да са част от този процес.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: