Вицепрезидентът открива "Паисиевите четения" в ПУ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:05 / 02.11.2012
4377
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С тържествена церемония днес, 2 ноември, Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" открива Международната научна конференция "Паисиеви четения". Тази година форумът е под надслов "250 години "История славянобългарска" и ще се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, която ще присъства на официалното откриване. Това потвърди ректорът на висшето училище доц. д-р Запрян Козлуджов.

Старт на "Паисиевите четения" с тържествено слово ще даде деканът на Филологическия факултет доц. д-р Живко Иванов. По реда на церемониала, към присъстващите с приветствия ще се обърнат вицепрезидентът Маргарита Попова, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, ректорът доц. д-р Запрян Козлуджов и представителят на Фондация "Народните будители и АЗ" Кирил Атанасов.

Международната научна конференция "Паисиеви четения" се организира ежегодно от Филологическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". Тази година тя ще се проведе на 2 и 3 ноември и ще бъде посветена на 250-годишнината от написването на "История славянобългарска". Участие са заявили 210 представители на 52 научни институции от 15 държави, съобщи доц. Козлуджов.

Сред поредицата от инициативи, с които Филологическият факултет на Пловдивския университет отбелязва юбилея, е издаването на преписи на Паисиевата история. През настоящата година ще бъде отпечатан първият - т. нар. "Геров препис", който Националната библиотека вече е предоставила за издаване. През 2013 г. се предвижда да бъде отпечатана "Първа Харитонова преправка на "История славянобългарска" - ръкописна възрожденска книга, съставена през 1831 г. от монаха таксидиот Харитон Рилец в село Змеево, Старозагорско.

В рамките на "Паисиеви четения" ще се състои кръгла маса с международно участие на тема "Българската езикова политика в условията на глобализация и европейска интеграция", както и тържествено честване на юбилея на проф. д.ф.н. Иван Куцаров, един от основателите на филологическото образование в Пловдив и бивш ректор на Пловдивския университет.

Ще бъде открита и скулптурната изложба "Словото на изкуството - изкуството на словото" на "Група 9" - арт формация, в чийто състав влизат девет художници: Иван Ушев, Маргарит Гьорчев, Георги Великов, Димитър Митев, Николай Симеонов, Стелиян Стелиянов, Митьо Митев, Павлин Йорданов и Евгений Григоров. Изложбата включва 48 авторски графични постера с изображения на първобългарски епиграфски писмени паметници, старобългарски азбуки "кирилица" и "глаголица", съвременни кирилски шрифтове и sms-езика.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
С множество събития в Пловдив бе почетена 116-та годишнина от обя...
Тримата задържани с америций не знаели, че е радиоктивен, а само,...
В къща в Пловдив откриха още една плочка, източник на йонизиращо ...
В Пловдив направиха възстановка на събитията от 1908 г.
Пловдив отбелязва 116 години от обявяването на Независимостта на ...
Читател: Кой пуска това? Пречи на съня и е отровно!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).