ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Вихра Григорова: Няма друг такъв град като Пловдив
Автор: Цвети Тончева 08:38 / 06.07.2024Коментари (1)6255
© Plovdiv24.bg
Ученици от Художествената гимназия в Пловдив рисуваха знакови архитектурни сгради на различни локации в града, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Инициативата е в рамките на нестандартен пленер в Пловдив, организиран от Фондация за изкуство и култура КРЕА и се реализира с подкрепата на Община Пловдив като част от Календара на културните събития за 2024 г.

Десетокласничката Виктория Мичева от Художествената гимназия "Цанко Лавренов" иска да улови характера на сградата и всичко, което я описва и с интерес го открива. Нейната връстничка Ели Караиванова, от същата гимназия пък е привлечена от цветовете на сградите, орнаментите по тях и начинът, по който са били строени. Младите художници ще рисуват в продължение на три дни, а след това с картините им ще бъде подредена изложба.  

"Строителството на тази сграда, която те рисуват, известна като някогашният хотел "Париж", е започнало през 1909 година. Първоначално са били предвидени три нива - един приземен за ресторант и два хотелски етажа. По-късно е била надстроена с още две нива, след Първата световна война, разказват ученичките от Хуманитарна гимназия "Св.Св. Кирил и Методий" Ива Кърлиева и Николета Хаджиева. По сградата има интересни декорации и интересни балкончета, с хубава орнаменти и часовникова кула отгоре, на коята са отбелязани годините на започване на строителството и завършването му. 

Всички са на мнение, че в Пловдив е пълно с хубави сгради, които трябва да бъдат ценени и запазени, защото много допринасят за специалната атмосфера в града.

До рисуващите е бившият преподавател и консултант, художникът Вихра Григорова.  

"На Главната в Пловдив, от бившата улица "Станционна" до ул. "Марица" всичките тези абсолютно еклектично обединени стилове, ние си ги наричаме между нас "фалшив пловдивски барок"", посочи Вихра Григорова.

Според нея, навсякъде са заимствани елементи от барока, от класическия стил, на много места има имитация на колони и то антични, има елементи от "ар нуво" и "ар деко", защото времето, когато са строени, е било точно това – началото на 20 век и тези влияния пристигат в града. 

"Пловдивчани са били сериозни търговци, те са търгували с Виена и с други европейски градове, които са били люлката на тези неща. В този смисъл, точно както са къщите в Стария град, по един много мил начин, са съчетавани в рамките на една сграда повече от един, а понякога и повече от три стила. Това изглежда като да не е редно, но придава този неописуем вид на Главната улица в Пловдив и затова тя е любимо място за разходка на пловдивчани. Човек ще види или фигура на някакъв атлаз, който държи цялото небесно кълбо, или някакви херувими, съчетани с едни типични обли форми, т.н "ови", Искахме децата да почувстват тези неща. Докато ги рисуват, те ще ги откриват, за това те имаха и лекция от архитект предварително, за да са в някаква степен подготвени", обясни още Вихра Григорова.

Тя припомни, че Главната улица е проектирана от арх. Йосиф Шнитер.

"Още не ми го побира главата каква е била тази негова далновидност, та когато в Пловдив са се въртели няколко файтона, той да проектира ширината на улицата, като даде възможност да се разминат днес две пожарни коли. Той е гледал 100 години напред. Къщите по Главната са долепени една до друга, те са гредоред и са податливи на такова събитие. Тръгне ли пожар тук, той няма спиране.

Като се има предвид какви времена са били и да се проектира по начин, по който повече от 100 години да гледаме и да се възхищаваме, това е нещо уникално. Тук къщи са имали неслучайни хора. На ул. "Иван Вазов" има къщи на Кудоглу, това са все имена, които Пловдив трябва да знае и на които дължи много. Те не се забравят тези неща", посочи още Вихра Григорова.

Тя и сега забелязва нови неща, на които не е обръщала внимание досега.

Удоволствие е да се разходиш тук, и да разкажеш на приятели от друг град, или държава, да им обърнеш внимание. Толкова прелест има вградена в тези сгради, че всяка една е един вид дворец. Тук е откривателско място - вървиш, гледаш нещо от античността и изведнъж виждаш нещо ново вградено. Твърде сложна е историята, но цялата тази сложност дава на града ни тази пищност. Няма друг такъв град като Пловдив!



Още по темата: общо новини по темата: 336
19.09.2024 »
17.08.2024 »
14.08.2024 »
14.08.2024 »
14.08.2024 »
04.07.2024 »
предишна страница [ 1/56 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Борба за влияние в Близкия Изток
Бури и градушки 2024
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: