ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
„Винпром Пещера” пренася свещената лоза от тракийски храм
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:05 / 14.03.2006Коментари (0)1324
©
щандът на Винпром "Пещера" на Винария 2006
От тракийския храм край с. Старосел ще бъде пренесена “свещената лоза”, завещана от бог Дионис на траките. Тя ще пътува до Пловдив, придружена от танцуващата си свита - млади менади и сатири, за да бъде засадена на щанда на “Винпром Пещера”.

В самия тракийски храм край Старосел, танцьорите от ансамбъл “Българе”, по изгрев слънце, ще се въплатят в ролята на древните траки, за да донесат плодородие на винопроизводителите тази година. Тези, които пропуснат да се запознят с ритула в самия тракийски храм, могат да го видят отново в Международен панаир - гр. Пловдив при откриването на Винария 2006.
За “Винпром Пещера” е характерно връщането към лозарската традицията и търсенето на древното наследство. Преди 3 години невероятен спектакъл на Нешка Робева, разкри красотата на друг от ритулаите на древните траки в чест на Дионис - розалиите.

Щандът на “Винпром Пещера” тази година символизира “Храмът на свещената лоза”. Очаквайте да видите не архитектурни елементи от античността, а смело архитектурно решение, вдъхновено от последните тенденции, използвани от световните дизайнери - Прада и Луис Вютон. Стилът е изчистен и футуристичен. За пръв път в България се използва прозрачен ПЕТ материал в строителството. Входът на щанда преставлява дървен мост, който минава над басейн с кристална вода. В центъра на чистия извор ще бъде “посадена” лозата от тракийския храм. Така в “Храмът на свещената лоза”, модернизмът и новите технологии, обгръщат естествените продукти, от които се произвеждат любимите ви алкохолни елексири.

Грижата за лозата ще бъде основен приоритет на Винпром Пещера тази година. През 2005 г. “Винпром Пещера” инвестира над 6 млн. лв. в изграждане на лозови насаждения, а тази година планира инвестиция от 7 млн. лв., с които в началото на 2007 г. дружеството ще има над 13 000 дка собствени лозови насаждения.
“Винпром Пещера” създаде специализиран Аграрен отдел, който, освен че полага грижи за собствените лозови масиви, обслужва и отношенията с 200 контрагенти в страната, от които изкупува грозде. Повече от 4 години “Винпром Пещера” е най-големият изкупвач на грозде в страната и събира суровина от близо 100 000 дка лозя. Основен партньор на компанията е една от най–големите европейски фирми за лозов посадъчен материал – “Мерсие”.

Благодарение на “Мерсие”, в момента Винпром Пещера разполага с най-богатата селекция от сeртифициран, качествен материал, който ще бъде устойчив на болестите по лозите и ще дава първокласно грозде.
Двете фирми са в тясно сътрудничество вече три години. В момента тече програма за обучение на агрономи от “Винпром Пещера” в базите край Бордо.

Г- н Мерсие, един от собствениците на компанията, споделя: “Нашата компания се грижи за получаването на най-добрия резултат от всяко местоположение. Нашите познания и опит с различни местоположения в света ни помагат да приспособим продукцията за нуждите на всеки клиент. Винпром Пещера е един от най-големите ни партньори в Източна Европа и инвестира заначителни средства в развитието на лозови масиви. В момента нашите клиенти са много по-активни, тъй като тече много важен процес на обновяване на лозовите масиви и развитието на нови сортове. Тенденцията, която следваме е да се търси най-добрия баланс за лозите с почвата и климата”.

Мерсие доствят лозов посадъчен материал за производство на световно-известни марки като шампанското MUMM, с което празнуват победите си шампионите във Формула 1. Други известни марки са - Chateau Mouton, “Rotschild”, “Chateau Auzone”, “Chateau Cheval Blanc”, Antinori /Италия/; Torres /Испания/; Ramos Pintos /Португалия/; Concha y Toro, Santa Rita, Veramonte /Чили/.

История на виното
Всички зна
©
ем, че изкуството на правенене на вино ни е завещано от древните траки. Благодарение на култа си към бог Дионис, траките започнали отглеждането на лозата и усвоили майсторството на правене на свещенния елексир. Едно от най големите светилища на тракиите бе открито през 2000 г. край с. Старосел. Тракийският култов комплекс е свидетелство за съществуването на тракийската цивилизация.

Археолозите смятат, че тук е бил погребан един от най-великите владетели на тракийската империя – Ситалк. Храмът пази някои от тайните на древната цивилизация. Една от основните функции на светилището обаче било извършването на култови ритуали в чест на бога на виното Дионис. В основата на този култ стоели виното, огънят и лозата. Свидетелство за това са двете парадни стълбища на храма, огромната култова площадка и ваната за съхранение на вино /и днес едни от атракциите на Храма са малките лозови издънки/. Един от най-често извършваните ритуали било гадаенето по вино и огън за плодородие. Обикновено той се извършвал от самия владетел, който се въплъщавал в ролята на бог Дионис. Владетелите на траките се смятали за безсмъртни и били единствените, които можели да контактуват с бога, затова играели и ролята на жреци.

Според археолозите, само най-заслужилите войни и аристократи можели да участват в този ритуал. Върху олтара на божеството владетелят Ситалк разливал вино и палел огън, по височината на лумналия пламък се съдело за плодородието на годината. Ако се издигнел високо, годината щяла да бъде добра.

След като втасало гроздето и се превърнело във вино, траките се отдавали на весели оргии в чест на Дионис, наречени розалии. Римляните ги взели от тях, като нарекли Дионис - Бакхус, а менадите - вакханки.

Траките предали лозата и майсторството си за правене на вино на гърците, които я разпространили из целия свят.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Шампионска лига сезон 2024/2025
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Първа лига, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: