Вижте какво ни предлага Историческият музей за 6 септември

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:40 / 06.09.2013
1795
На 6 септември (петък) 2013 г. експозиция "Съединение на България от 1885 г." на площад "Съединение" № 1 ще приема посетители между 9:30 и 15:00 часа. Останалите експозиции на Регионален исторически музей - Пловдив ще работят с нормално работно време. За празника пловдивчани ще имат възможност да разгледат обектите ни безплатно.

На 7 септември (събота) 2013 г. експозиция "Съединение на България от 1885 г." ще приема посетители между 9:30 и 17:00 часа. Останалите експозиции на Регионален исторически музей - Пловдив ще работят с нормално работно време.

Припомняме Ви, че по повод 128-та годишнина от Съединението на България на 6 септември 2013г. в Регионален исторически музей - Пловдив ще бъде открита изложбата "БЪЛГАРСКОТО СЪЕДИНЕНИЕ В ИЗКУСТВОТО".

Събитията от есента на 1885 г. и техните герои намират отражение в произведенията на българското графично, живописно и декоративно изкуство, на литературното и драматургично творчество, а военните победи звучат във войнишките песни и маршове. Съединението става тема в произведенията на големите ни художници и писатели - Георги Данчов, Николай Павлович, Иван Вазов. Самите те - участници и наблюдатели на събитията, подтиквани от родолюбива вътрешна потребност, ни оставят забележителни образци от портрети, алегории и образи.

"Пловдивската революция" от 6 септември 1885 г. събира и споява националната енергия. Седем години след Освобождението българите забравят партийните ежби, не се плашат от гнева на освободителката, отхвърлят диктата на Великите сили и защитават с кръвта си делото на Съединението. То пробужда могъщата сила на патриотизма и се превръща в неизчерпаем източник на вдъхновение за българския обществен живот.

Веднага след 6 септември на първите страници на водещите европейски издания отново се появяват български сюжети. Журналисти и графични кореспонденти публикуват своите репортажи, коментари, скици и рисунки за събитието. Поместват се изгледи от Пловдив - театърът на българските събития, както и лицата на авторите и актьорите на румелийската революция.

На 2 ноември сръбският крал Милан обявява война на България. Художниците изпращат своите скици директно от фронта до Лондон, Париж, Берлин, Москва и само за няколко месеца в европейските вестници са публикувани няколкостотин гравюри от събитията Най-активен е полският художник Антони Пйотровски, чиито творби влизат в илюстрованите издания на "Графикс", "Илюстрасион" и "Всемирная илюстрация".

"БЪЛГАРСКОТО СЪЕДИНЕНИЕ В ИЗКУСТВОТО" се посвещава на творците, които със слово и четка възкресяват за поколенията българското Съединение.

Изложбата включва оригинални литографски портрети на княз Александър I, Стефан Стамболов, Захари Стоянов, рисувани от Георги Данчов. Показани са двете картини на Николай Павлович с обща идейна образност - "Съединение на България" - първите художествени алегории, посветени на Съединението на България. Изложени са свидетелства на Николай Павлович от академиите във Виена и Мюнхен, негови паспорти, бележки от дневник, воден по време на Сръбско-българската война. Посетителите ще видят първите издания на произведенията "Нова земя" и "Сливница" на Иван Вазов, както и гравюри и рисунки от Антони Пйотровски. За първи път пред българска публика ще бъде показано копие на автопортрет на полския художник, любезно предоставено ни от Полски институт.

Изложбата е реализирана с любезното съдействие на Национален музей на българското изобразително изкуство, Национален литературен музей, Полски институт, Регионален исторически музей - Варна, Градска художествена галерия, Регионална народна библиотека "Иван Вазов", Регионален държавен архив - Пловдив, които предоставиха оригинални творби и експонати от своите фондове. Експозицията ще бъде открита на 6-ти септември от 19:45 часа в зала "Съединение" на площад "Съединение" № 1. "БЪЛГАРСКОТО СЪЕДИНЕНИЕ В ИЗКУСТВОТО" ще остане подредена до месец март 2014 г.


Виж коментарите (0)

Още по темата (29):
08.09.2013 Днес се очаква интензивен трафик в цялата страна
08.09.2013 БДЖ осигурява допълнителни вагони днес заради празничните дни
07.09.2013 Пловдивчани аплодираха Плевнелиев и освиркаха Орешарски снощи
07.09.2013 Здравко Димитров присъства на тържествената проверка заря по случай Съединението
07.09.2013 Масово българите пътуват за Гърция за почивните дни
06.09.2013 Деца танцуваха с Рафи и Сани Алекса на сцената на Центъра
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард
Побългариха една от новоремонтираните улици в Пловдив
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).