ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Вкусни и полезни продукти презентира УХТ Пловдив на фермерския фестивал | ||||||
| ||||||
Всички продукти, които ще бъдат на щанда на УХТ, са изработени от студентите по време на упражнения в Катедра "Технология на месото и рибата“. Студентите участват в обсъждането на рецептурите, а след това произвеждат месните продукти в базата на висшето училище. Представените продукти могат да бъдат разделени в два основни аспекта – автентични и иновативни месни изделия. Към традиционните и вече позабравени месни продукти е колбас "Камчия“, направен по БДС – само от месо. Ще бъде представен и колбас "Хамбургски“, изработен също по класическа технология, при стриктно спазване на стандартите. Според наблюдения на екипа в катедрата, българите са позагубили представата за "истинския“ вкус на родните продукти. Някакви спомени живеят все още в по-старото поколение, докато съвременните младежи не познават "оригиналния“ вкус на колбасите. Затова решихме да предложим автентична продукция, коментира доц. Балев. Интересно предложение ще е варената рибна наденица, която се приготвя от сладководни риби – каракуда и червеноперка. Рибата е изключително ценен източник на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини и лесни за усвояване от организма белтъци. Те са подходящи за подрастващи, за възрастни, както и за хора със здравословни проблеми. Освен това наблюдения на учените от Катедра "Технология на месото и рибата“ сочат, че рибата сериозно отсъства от менюто на подрастващите, а това е огромна диетична грешка. Доц. Балев увери, че вкусът на рибният колбас не се различава по нищо от този на останалите месни продукти. И този ефектът е търсен специално, тъй като силният аромат на риба не се възприема добре от някои потребители. Рибните пръстчета са друг интересен продукт, комбинация от месо и риба, отгоре покрити корнфлейкс,а на фестивала ще се предлагат готови за консумация, каза гл.ас. Десислава Вангелова. Отлично се вписват в иновативните продукти, тъй като рибното месо съдържа много полезни за организма вещества, а атрактивният им вид и отличен вкус ги прави подходящ избор за подрастващите и младите хора, в чието меню много често рибата отсъства. От категорията на рибните продукти ще бъдат представени още иновативни продукти – маринована риба с мед и херинга "ролмопс“ с фурми. Една много интересна комбинация от сладък и солен вкус за сетивата. Изцяло нов продукт са кренвиршите с мляко. Те също са само от месо, като към тях вместо вода е добавено прясно мляко. По този начин искаме да покажем, че е възможно производството качествени месни продукти, без използване на соеви протеини или други немесни добавки. Гл. Ас. Вангелова увери, че са уникални на вкус, а себестойността не е много по-висока от тази на останалите кренвирши в търговската мрежа. В групата на иновативните продукти е колбас от 100% птиче месо с годжи бери, куркума и кашу. Колбасът е с атрактивен вид и вкус. Той е иновативен продукт с ниско съдържание на мазнини, обогатен с антиоксидантите от куркумата и годжи берито и полезните мастни киселини от кашуто. Друг инересен иновативен продукт, са и маринованите със соев сос, цвекло, канела, куркума и горчица пъдпъдъчи яйца. Искаме да предизвикаме интерес от децата да консумират яйчни продукти. Яйцата са особено полезни за тях. Наличието на витамин D и фосфор допринасят за здравината на костите и зъбите, а лутеинът в жълтъка, който е естествен каротеноид е отличен фактор за добро зрение. Фермерският фестивал ще бъде открит в 10 ч. на 23 октомври 2020 г. от ректора на УХТ проф. д-р Пламен Моллов. Той се организира за първи път съвместно с висшето училище, ще бъде разположен в двора и е съпътстваща проява на 67-мата Научна конференция с международно участие "Хранителна наука, техника и технологии-2020". До 18 ч. пловдивчани могат да посетят базара, да дегустират и да си купят от изложените продукти. |
Още по темата: | общо новини по темата: 716 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/120 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Пловдив:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Годеж 17 години след първата им среща, когато са били деца
15:49 / 29.11.2024
Виктор и Беба отново заедно
08:42 / 29.11.2024
Радина и Деян Донков отново заедно
12:08 / 01.12.2024
Димитър Маринов от филма за Гунди: До три години всичко ще се промени
12:19 / 30.11.2024
От утре проблеми за шофьорите в Пловдивско
20:41 / 29.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета