Владимир Маринов: Раздаването на социални помощи няма да реши проблема с доходите - нужни са пари в реалната икономика

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:06 / 10.04.2013
1704
Държавата трябва да се разплати с фирмите, защото българското предприемачество е силата, която може да върне хората от улиците на работните им места, казва водачът на листата на ЛИДЕР-НИЕ в Пловдив област.

- Г-н Маринов, изразихте притеснения, че правителството отстъпва от заявени тези и възможности за решаване на проблема. Защо? 

- Първо бих искал да уточня, че от ЛИДЕР, Национален идеал за единство и Българска нова демокрация, подкрепихме първите мерки на служебното правителство за излизане от кризата в сферите на икономиката, енергетиката и земеделието, тъй като те съвпадат с нашите и ние ги считаме за обективни, справедливи и разумни. Но, не можем да премълчим факта, че след един месец тези мерки остават просто обещания. Не само това - кабинетът отстъпва от заявени тези като се опитва да намали социалното напрежение чрез раздаването на помощи, вместо да вкара парите в реалната икономика. 

Несъмнено е: доходите са ниски, но раздаването на помощи няма да реши проблема. Ако не влязат реални пари, за да заработи икономиката, се рискува поредно затваряне на предприятия и загуба на хиляди работни места. Нашите опасения са, че ако парите отидат за социални плащания, а не влязат в реалната икономика скоро ще трябва да бъдат давани нови пари за социални помощи за нови безработни.

- Казвате, че трябва да се предприемат конкретни и прагматични стъпки. Какви са те?

- На първо място, държавата трябва да се разплати с фирмите, на които дължи средства. Това е единствената правилна стъпка, която би дала въздух на българския бизнес. Максимално трябва да бъдат ускорени темповете за възстановяване на ДДС. На трето място - необходимо е да се намали такса пренос за производителите на енергия - поне за износ. Това ще отвори икономическите перспективи в сектора и ще рефлектира върху цялата българска икономика. По-добре в НЕК да влязат малко средства от ниски такси, отколкото никакви средства от високите такси в момента. 

Според нас, главната задача на служебното правителство е да започне процеса на съживяване на българската икономика. Защото българският бизнес, българското предприемачество е силата, която може да върне хората от улиците на работните им места и да изведе България от кризата.

Виж коментарите (0)

Още по темата (455):
02.05.2023 Плащаме 4400 евро на Местан и ЕСПЧ, защото Изборният кодекс не му дава да агитира на майчин език
17.01.2014 Еврокомисия ще разследва сигнали от ГЕРБ за купуване на гласове от ДПС
19.10.2013 Костинбродският кьорфишек, или как рибата излезе цаца
18.10.2013 ГЕРБ излезе с декларация по случая "Мултипринт"
14.10.2013 Повдигнаха обвинение на бившия главен секретар на МС за костинбродските бюлетини
17.09.2013 Бойко: Станишев е финансирал предизборната си кампания с пари на Пловдивския панаир
Още новини от Новини от Пловдив:
Днес спират движението на част от пловдивски булевард
Пловдив чества Независимостта на България
Нагъл, по-нагъл - джип в "Капана"
Искаме 2 млн. лв. от държавата за един от стадионите на Пловдив
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).