Властите в Пловдив обясниха защо BG-ALERT не е била задействана

Автор: Диана Бикова
Коментари (5)
11:32 / 02.08.2024
15214
Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика Областния кризисен щаб заради пожара на сметището в Цалапица и усложнената обстановка и мерките за опазване здравете на населението. Представителите на институциите дадоха брифинг за медиите, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Проф. Христина Янчева, областен управител: "По данни на РИОСВ има превишение на ФПЧ в някои райони на Пловдив, но в последните часове се наблюдава намаление на стойностите. Свързахме се с РЗИ за предписания към населението: да се затварят прозорците, възрастни, бебета, бременни и хора с хронични заболявания да си останат по домовете или с маски. Облакът е в посока Пловдив. Пожарът е овладян, има много техника, която работи за запръстяване и потушаване. Щабът ще работи при необходимост и утре. Ако се наложи, ще бъде свикан отново.".

Иван Стоянов, заместник-кмет по екология: " В 16.30 ч. е първият сигнал за пожара, в 17.10 бяхме на място. Има завишение на запрашавянето – 50 микрона е нормата, но с вдигането на светлата част започна да се увеличава и да става критична – затова обявихме мерките – маски, затворени прозорци. На сайта на община Пловдив хората могат да се ориентират за запрашеността, дори да не е превишена, нормата създава дискомфорт. 

Отгоре върху билото е запръстено, сега се работи по ската, който свършва в една слънчогледова нива. През цялата нощ се ограничаваше периметъра на пожара. 

Облакът по течението на реката стига до Пловдив, усеща се в южните квартали и дори от Крумово имаме сигнали. Днес ще работим за пълното потушаване.

Последният камион вчера в 13,40 ч. на община Перущица. Разпоредили сме да се прегледат камерите за видеонаблюдение. След потушаването на пожара ще направим комисия, която да направи оглед.

Дългогодишен оператор на депото, ако се установят пропуски – санкциите ще бъдат безкомпромисни. В новото комплексно разрешително капацитетът е увеличен от 26 метра на 36 метра, операторът трябва да изгради всички противопожарни мерки. Възможната причина – всякаква може да е, затова искаме да прегледаме камерите, да се направят разговори с хората на терен.

Няма засегнати земеделски площи, пожарът е ограничен на територията на сметището около 15 дка.".

Ивайло Йотков, директор на РИОСВ Пловдив: "Двете станции в Пловдив показват превишаване на показателите. В Стамболийски няма завишение на ФПЧ. В Пловдив – 50 и 70 микрона ФПЧ, няма други вредни опасни вещества във въздуха.

Правим регулярни проверки 2 пъти годишно. Едната завърши скоро – констатирали сме известни нарушения, за което ще последват административни наказания. Нарушенията са при деклариране на някои отчети, изграждане на сепарационна станция все още не е направена. 

ФПЧ – норма средноденонощна 50 микрограма. Ние получаваме средночасови данни, достатъчно високи са, за да смятаме, че ще има превишение. Най-високата средночасова стойност е 350 микрограма, след това започва да пада – това е завишена стойност, която категорично ще се отрази на нормата.". 

Д-р Аргир Аргиров, директор на РЗИ: "Препоръки към гражданите: затворени прозорци, възрастни, хронично болни, бременни и майки с деца по възможност да не излизат, а на тези, които им се налага, да са с маски. Ако получат някакви симптоми – да потърсят медицинска помощ при личните лекари или специалистите, които наблюдават състоянието им. Ще осигурим лични предпазни средства за пожарникарите на терен."

Димитър Бришимов, РЗПБЗН: "Причините за рязкото увеличаване на ФПЧ са резултат от потушаването на пожара и температурната инверсия. Нашата станция отчита всички вредни газове, такива не са установени. Възможно е да се повтори и утре сутринта заради инверсията и лекия вятър по река Марица. Причините за пожара са вътрешни, не е привнесен отвън. 

На терена работят 2 големи багера и 12 самосвала. Ако няма отказ на техниката, до довечера може да потушим пожара. През пръстта може да се филтрира дим. Нашите конвенционални защитни средства не са пригодени за работа в прахова среда, затова РЗИ ще ни осигурят. Предприети са мерки за оросяване на пътищата в района.".

На въпрос защо BG-ALERT не е била задействана, областният управител отговори, че има завишение само на ФПЧ, а не на вредните компоненти (циановодороди), които са жизненоопасни за хората. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (5)

Още по темата (32):
08.08.2024 В Пловдив умуват за новата методика за определяне на такса смет
05.08.2024 РИОСВ успокои за качеството на въздуха в Пловдив
03.08.2024 Пожарът на депото в Цалапица е напълно потушен
03.08.2024 Последни данни: Въздухът в Пловдив е чист, падат мерките заради пожара в депото край Цалапица
03.08.2024 Читател: Сметището на Кадиево гори, а кметът търси помощ във фейсбук
03.08.2024 В Пловдив вече се диша по-спокойно
Още новини от Новини от Пловдив:
Пълна мистерия в пловдивско село, издирват тайнствена жена
Пловдив се включва в глобално събитие, обединяващо хора от цял св...
Деца намериха портфейл в парк "Белите брези", издирва се собствен...
Шофьорка, убила дете на пешеходна пътека в Пловдив: Признавам се ...
Служителите на Областна администрация Пловдив слязоха от автомоби...
Момиче краде капачки от автомобил, камера засне всичко


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).