"Вкусът на България“ пристигна в най-стария жив град в Европа, с изключително богата история и култура – Пловдив, а зрителите узнаха неподозирани и любопитни факти за това магично и неповторимо място.
Водещата Мария Жекова посети местна традиционна сладкарница, след което научи историята на кулинарните пловдивски специалитети от миналото, а именно жабешки бутчета и костенурки.
В пловдивската библиотека "Иван Вазов“ зрителите се докоснаха до най-древния й и ценен архив, който датира от далечната 1685 година. Главният библиотекар разказа пред камерата няколко забележителни и много интересни истории за създаването на библиотеката, а една от тях дори разплака Мария Жекова.
Вдъхновена от първото издание на първата българска готварска книга, написана през 1870 г. от Петко Славейков, водещата приготви оригинална и много стара рецепта със солено-сладък привкус - "пъпешова долма“.