ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Водещи американски обучители на парамедици гостуват в МУ-Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:45 / 07.10.2023Коментари (0)1469
Гост-лектори от Тексаски технологичен университет, Център за здравни науки Ел Пасо, САЩ проведоха едноседмично обучение по медицинските спешности в денталната медицина на студенти по дентална медицина в 6-ти курс, дентални асистенти от Центъра за професионално обучение и преподаватели от Медицински университет - Пловдив.

Доц. д-р Радосвета Митова-Уелс – директор на специализираната програма по спешна медицина в Тексаски технологичен университет, Център за здравни науки Ел Пасо, САЩ, заедно със своите колеги д-р Ръсел Бейкър и г-н Брайън Уилсън обучиха студенти на протоколи за поведение при медицински спешности.

Доц. Радосвета Уелс посвещава живота си на обучението на спешни медици. В продължение на 20 години тя работи в Ел Пасо, Тексас. Мечтата ѝ е да се върне в България и да предаде тук богатия си опит. Доц. Уелс избира да сподели най-добрите практики в спешната медицинска помощ в Медицински университет – Пловдив. В това начинание тя увлича и колегите си д-р Ръсел Бейкър и д-р Браян Уилсън. Доц. Радосвета Уелс става част от преподавателския екип на специалността "Парамедик“ в Центъра за професионално обучение на Университета.

Екипът идва за втори път в България, за да даде своя принос в обучението на толкова необходимите на обществото ни парамедици. Обучението по доболнична спешна медицинска помощ, съгласно съвременните световни тенденции, се провежда в Медицинския симулационен тренировъчен център, където се използваха високотехнологични манекени за моделиране на симптоми, състояния и заболявания от различни области на медицината, най-нови лапароскопски, артроскопски и ендоскопски симулатори за виртуална реалност, както и 3D интерактивна маса за виртуални дисекции.

В края на курса д-р Уелс лично връчи поименни сертификати на успешно преминалите това уникално симулационно обучение. Д-р Браян Уилсън поздрави студентите и им призна: "Ако припадна по улиците в Пловдив и като се свестя видя лицето на някой от вас, ще съм спокоен, че съм в сигурни ръце.“

Най-добрата атестация за обучителите е желанието на обучаващите се да надграждат обучението си при същите преподаватели.

Специален гост на Университета беше Президентът на Тексаския технологичен университет д-р Ричърд Ланг. Той се срещна с ръководството на МУ-Пловдив, както и със студенти и преподаватели.

На срещата с ректорското ръководство екипът от Тексаския технологичен университет сподели своето възхищение от модерната инфраструктура и прекрасната академична атмосфера. Дискутираха се възможностите за обмен на студенти, докторанти и специализанти по линия на споразумение за сътрудничество с Тексаския технологичен университет. Обсъдиха се възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество.

Д-р Радосвета Уелс сподели, че това е нейната сбъдната мечта и че обменът на знания е двустранен, защото тя и нейните колеги също се учат от опита на преподавателите от Медицински университет – Пловдив.

Д-р Ланг даде много висока оценка на Медицински университет – Пловдив и на Центъра за професионално обучение. Той благодари на проф. Мурджева за поканата и топлото гостоприемство, на проф. Маринов за невероятните възможности да обучават в Симулационния център и на доц. Стефанова за всеотдайността и подкрепата. Д-р Ланг заяви, че ще бъде горд да бъде продължена съвместната дейност.

Д-р Ричърд Ланг изнесе публична лекция на тема: “Бъдещето на медицинското образование" с фокус върху ролята на симулационното и междупрофесионалното обучение за по-добро медицинско образование. В лекцията си д-р Ланг представи последните тенденции в тази сфера. Лекцията беше истинско вдъхновение и стимул за преподаватели и студенти. След нея се проведе дискусия върху предизвикателствата на нашето съвремие и тенденциите в обучението.

Екипът от Тексаския технологичен университет направи дарение за Центъра за професионално обучение под формата на обучителни материали за парамедици на обща стойност 500 долара.

Проф. д-р Благой Маринов – зам.-ректор по научноизследователска дейност и директор на Медицинския симулационен тренировъчен център, изрази възхищението си от благородството на гост-лекторите да дарят от времето си на хора, които не познават и да оставят част от себе си в една далечна страна: "Най-ценното дарение е нематериалното. – каза той. - Преподавателите от Тексаския технологичен университет оставиха при нас времето, усилията и учебните си програми в името на здравето и живота на хората от страна, за която повечето американци може да не са чували. Всичко това ми напомня на Рабиндранат Тагор и неговото кредо – "Този, който сади дървета, знаейки, че никога няма да седи под тяхната сянка, поне е започнал да разбира смисълът на живота.“







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: