ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Всеки е минавал оттук. Мястото обаче вече няма да бъде същото
Автор: Диана Бикова 10:13 / 24.08.2023Коментари (1)15623
Първият и безспорно най-успешен пример за публично-частно партньорство в Пловдив приключва окончателно. От четвъртък културен център-музей "Тракарт" преустановява дейността си в подлез "Археологически" и се мести на нов адрес - ул. "Княз Александър Батенберг" №25 .

През изминалата седмица скулпторът Жорж Трак заедно с екипа си освобождава помещенията, които са част от античната жилищна сграда Ейрене. В продължение на 20 години пространството се утвърди като център за разнородни културни прояви. Тук остават великолепни антични мозайки, експонирани във време, когато малцина имаха смелостта да мечтаят да покажат културното наследство на Пловдив.

"Смятам, че през тези 20 години се направиха меко казано чудеса в този културен център. Проведоха се хиляди културни мероприятия, концерти, изложби, театрални преставления, представяне на книги, фестивали... Началото беше през 2000 година, когато публично-частните форми на коопериране бяха актуални. Тогава идеята беше да се увлекат хората да правят нещо" - разказва в интервю за Plovdiv24.bg Жорж Трак.

Георги Иванов, както е истинското име на художника, има голяма заслуга да се обърне внимание на археологията в Пловдив. Вдъхновен от мозайката, за тези две десетилетия той успява да я превърне в жив културен субект. Удовлетворен е, че 

"Тракарт" показа през тези 20 години, че може да има обект на културата от национално значение, който да се стопанисва от частно лице.

Именно в културен център "Тракарт" за пръв път се експонират и представят публично римски подови мозайки. По покана на Жорж Трак в Пловдив за пръв път идва тогавашният американски посланик Джеймс Пардю. 

"Смятам, че положихме едно добро начало. То се продължи след това в Малката базилика, после в Голямата базилика и се превърна в нещо, което е изключителна гордост за целия град. Смисълът на това нещо е да не остане само спомен, а оттук нататък да се работи" - казва в интервюто скулпторът.

Обектът минава към управление на ОИ "Старинен Пловдив". Не е ясно какви са намеренията за пространството и развитието му. 

"Никой не ме е потърсил да ме попита с какво мога да бъда полезен, след като 20 години съм бил стопанин на тази мозайка. Мога да кажа, че съм бил добър стопанин, защото на всички форуми, които се състояха тук, начинът на стопанисване на мозайката Ейрене беше давана за пример. Имам почетна грамота от ЮНЕСКО, с която е удостоверена моята дейност в културен център "Тракарт" и с мозайката Ейрене. Смятам, че това, което е направено, е добро и е принос към културата на града, а оттук нататък, ако управляващите имат някакво желание да говорят - аз съм винаги насреща" - казва Иванов.

В цялата страна има над 300 000 недвижими паметници на културата, но държавата се грижи за около 300, а всички останали в най-добрия случай са под земята. Художникът апелира да се намери формула, по която държавата да подпомогне публично-частните партньорства и да даде тези обекти на хората, за да бъдат защитени.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И сега нашите общинарчета ще затрият и това бижу!!! Превърнаха Старият град в паркинг на куцо, кьораво и сакато....имал хотел там, имал ресторант....ами имай си, но без коли!!! Ама ние сме все алчни, алчни за пари, за коли, за пукници и плющене....алчни, алчни, алчни и много прости!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: