Всеки, който е удържал данък за доходи извън трудов договор, подава нова декларация в НАП

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
11:46 / 23.04.2013
1570
Всяко лице - самоосигуряващо се или предприятие, което изплаща доходи извън трудов договор и удържа данък върху тях, подава в НАП нова декларация за дължими данъци, напомня НАП Пловдив. Така наречената декларация образец 4001 се подава например от: лица, упражняващи свободна професия като адвокати, нотариуси, лекари, стоматолози и други, регистрирани като самоосигуряващи се; физически лица, отдали помещения под наем на други физически лица и имащи задължението сами да определят и внасят авансовия данък върху доходите си от наем; а също и от физически лица, които са съдружници в търговски дружества и в тази връзка са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.

Декларация образец 4001 се подава в НАП до края на месеца, следващ тримесечието, през което е изплатен доходът по извънтрудови правоотношения и е удържан дължимия данък върху него. Така, сега до 30 април, новият формуляр се подава с данните за периода от 1 януари до 31 март.

НАП Пловдив уточнява, че декларация не се подава ако лицето няма получен доход през въпросното тримесечие. Ако има доход, но няма задължение да определя и внася авансов данък върху него, също не подава декларация за дължими данъци. 

Например физическо лице, което има договор за наем с фирма, не подава такава декларация, тъй като ангажиментът за удържане и плащане на авансовия данък е на фирмата-наемател.

Декларацията за дължими данъци се подава лично или чрез упълномощено лице в офисите на НАП; по пощата като писмо с обратна разписка или по интернет с електронен подпис.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Днес спират движението на част от пловдивски булевард
Пловдив чества Независимостта на България
Нагъл, по-нагъл - джип в "Капана"
Искаме 2 млн. лв. от държавата за един от стадионите на Пловдив
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).