ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Вълнуващ френски концерт днес в Пловдив, входът е свободен
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 13:15 / 29.06.2024Коментари (0)3595
©
В две поредни вечери, сцената на Дома на културата "Борис Христов“ е превърната във френско кабаре от началото на миналия век с ретро мебели и интересна мултимедия като фон, за да пренесе зрителите духом във Франция, страната на шансона.

Фестивалът "Златен ключ“ дава възможност да се отдадем на чистото естетическо спояване между текст и музика във френския шансон. Тази година е изключително важна за Франкофонията в цял свят.  Пловдив се откроява с домакинството на важни прояви, свързани с френския език и култура, разказаха на официалното откриване в първия ден водещите Теофана Брадинска - Ангелова и Владислав Севов.

Поздрав към участниите и публиката отправи г-жа Клодия Калво - заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност във Френски институт в България и аташе по образователно сътрудничество.

"Щастлива съм да бъда в Пловдив – град знаков за франкофонията, с присъствието на Алианс Франсез, Френската езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери“ и ЕГ Иван Вазов, с домакинството на големия фестивал Франкофоли, със състоялата се само преди дни международна конференция-дискусия "Европейски диалози“ и разбира се с фестивала "Златен ключ“. С изключителната подкрепа на община Пловдив, Посолството на Франция и Френски институт дават своя патронаж на Международния фестивал "Златен ключ“, защото той е свързващо звено на френската култура в мрежата на френските алианси“, подчерта в приветствието си г-жа Клодия Калво.

Тя отправи специална благодарност към заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, към всички партньори и медиите. Благодарности бяха отправени и към  участниците - дуета “Jessandwest" от Франция, Антония Маркова и младите таланти, които ще се изявят на сцената в двете фестивални вечери. Не бяха пропуснати и двигателите на събитието -  Теофана Брадинска и Севдалин Божиков и както всяка година бе подчертана с благодарност важната роля на Бернар Руо – основателят на фестивала през 2003 година, тогавашен директор на Алианс Франсез, който не спира да следи фестивала, независимо в коя точка на света се намира.

За поредна година поздрав към участниците и публиката отправи и заместник – кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.

"Щастлив съм, че имам възможността за 5-ти път да бъда част от 21 - годишната традиция на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" - Пловдив. Имаме безценно съкровище – този фестивал, който ни помага да продължаваме да градим имиджа на Пловдив като Европейска столица на културата, защото Европейска столица на културата не е просто място, където се случват множество събития, а град, който отправя послания и гради мостове между различните националности и култури.  "Златен ключ" не само възпитава в духа на френската култура, но и дава възможност младите таланти да представят себе си и Пловдив пред света“, каза в приветствието си Пламен Панов. 

Той също благодари на Теофана Брадинска и Севдалин Божиков за огромните усилия, труд и отдаденост, за да може фестивалът да е тук всяка година . " И ако Франкофоли е фестивал на утвърдените имена, то "Златен ключ“ е фестивал на бъдещите таланти, които ще станат посланиците на Пловдив пред света“, подчерта Пламен Панов, като пожела на добър час на фестивала.  

"Френско кабаре“ – така назова концерта си Антония Маркова, която зарадва зрителите в залата с красивия си глас, с популярни романтични песни, топло общуване с публиката и ярко сценично присъствие. Тя също с благодарност се върна към началото на своята кариера, започнала точно с изпълнения на френски шансони. Антония Маркова е многократен носител на отличия от национални и международни конкурси, но за нея всичко започва на "АVON VOICES’’ преди 20 години, където успява да се пребори с 9000 претендентки от цял свят, достига до полуфиналите в Париж и достойно представя България. Антония е възпитаник на езиковата школа на Алианс Франсез, където получава най-висок сертификат за владеене на френски език, а преди две години, съвсем заслужено спечели и телевизионния формат на NOVA "Звездите в нас".

В съботната вечер, отново с вход свободен, в 19.00 часа в Дома на културата "Борис Христов“ започва вторият концерт, в който освен близнаците от дуета “Jessandwest" ще участват Олга Василенко и любимците на пловдивската публика – талантливите възпитаници на музикалната школа "Арт Войс Център“ Пловдив с музикален педагог Румяна Иванова.

Неизменен партньор при провеждането на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" в Пловдив е най-голямата франкофонска телевизия TV5 Monde, която представя световната, културно-образователна, стрийминг платформа TV5 MONDE plus.

Платформата е безплатна и дава достъп до сериали, френски игрални и документални филми, а тази година там ще бъдат споделени и двата концерта от град Пловдив. 

21-вото издание на фестивала е посветено също на темата "шоколад и шансони“, затова във фоайето на ДК "Борис Христов“, публиката и в двете вечери е посрещана с дегустации на специални серии шоколади и сладки лакомства, приготвени от френският майстор Венсан Гайо.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
Лято 2024
Пожар на Младежкия хълм 1 юли 2024 г.
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: